Hétvége

2009.05.09. 07:07

A celeb meteorológus legnagyobb bakija

Jövőre lesz hatvanéves, ez apropó arra, hogy harmadszor is lefussa a maratont. A meteorológus Németh Lajos médiaszemélyiség. Ennek is köszönhető, hogy az időjós előadása ezen a meleg, napos tavaszi délután sok érdeklődőt vonzott a szombathelyi Siker Könyvtárba.

Angyal László

A képernyő után élőben látva azonnal megértem, miért választották ki anno a magyar televízióban. Összetéveszthetetlen orgánum, derűs arc, hatvan felé közeledve is dinamikus személyiség. Ízig-vérig profi, a kamion konvojokkal tűzdelt, fárasztó Budapest-Szombathely autóúttal a háta mögött a városi tévé kamerájába nézve frappánsan fogalmaz, majd szusszan egyet, és előadása előtt készséggel nyilatkozik lapunknak is.

- Tapasztalt meteorológus, médiaszemélyiség, aki népszerű főzőműsorban szerepel, és nem mellesleg hosszútávfutó, aki a sport érdekében tömegeket mozgat meg. Melyik az igazi arca?

- Tény, hogy a meteorológusok akkor váltak ismertté, amikor színre léptek a kereskedelmi tévék, ahol naponta többször megjelennek az időjárási prognózist ismertető személyiségek. Az ismertséggel jár, hogy a néző szeretne találkozni azzal, akit a képernyőn látnak. Ezért hívtak Szombathelyre.

- Celeb, aki együtt szerepel a bulvárlapokban a sztártársaival, miközben komoly hivatása van, egyetemi végzettséggel. Miként lehet ezt elviselni?

- Ezt úgy dolgozom fel, hogy én elsősorban, mint meteorológus vagyok ismert, s nem arról híresültem el, hogy kivel voltam közös vacsorán valamely műsorban. Hiszen arra esküdtem fel, hogy amikor az emberek bekapcsolják a tévét, tájékoztassam őket, milyen lesz az időjárás. Nekem nem titkos a telefonszámom, ha felhívnak, szívesen segítek szakmai kérdésben.

- Még mindig a médiánál maradva, egy magánjellegű kérdés. Fia, Németh Balázs a TV2 szerkesztő-riportere. A családi beszélgetések menyire szólnak a tévézésről?

- Van a munka és van a szabadidő. Az igaz, hogy Balázs riportjait a papa kritikusan nézi, de természetesen állandóan nem tévézünk. Ha pedig szabadságon vagyok, akkor nem nagyon dolgozom. Legfeljebb feltekintek az égre, megnézem a felhőket. Olyankor könnyű elfelejteni a szakmát, ahogyan a televíziózást is. Ha nekem a jövőben nem jutna szerep a TV2 időjárás-jelentésében, akkor élném tovább a meteorológus életét.

- Azért maradjunk még egy kicsit a tévénél és az időjósoknál, hiszen ahány tévéadó, annyi időjárás-jelentés. Mennyire figyelik egymást?

- A kilencvenes évek elejéig én sokat harcoltam azért, hogy szakember kerüljön a képernyőre, aki tájékoztatja a nézőt a várható időjárásról. Hitvallásom, hogy biztonságosabban utazik a repülőgépen az utas akkor, ha nem a stewardes, hanem a pilóta vezeti a gépet. De be kellett látnom, hogy az operatív jelentéseket egy képernyőre termett előadó is elmondhatja. A szakemberre akkor van szükség, ha havaria helyzet van: ónos eső, hófúvás, kidőlnek a villanyoszlopok. Azok a lányok vagy fiúk, akiket én ismerek, megtanulják a szöveget, de talán nem is tudják a jelenségek fizikai hátterét. Elmondhatják, hogy hidegfront érkezik záporok, zivatarok várhatóak, vigyenek magukkal esernyőt , de a meteorológia nem csak erről szól.

- Kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésre: az időjós melyik tévé előrejelentéséből tájékozódik?

- Nem csak a TV2 adásából. Nem nagyon vagyok tévénéző, de az esti műsorsávban egymás után megnézem a híradókat. Előbb a TV2, utána a Hírtévé, következik az MTV (mindkét csatornán meteorológus látható), s ha az RTL Klub és aTV2 híradója között van pár perc különbség, akkor elcsípem Véber Istvánt vagy Pataki Zitát.

- Van-e a konkurenciaharc az időjósoknál ?

- Ebben a szakmában nem lehet senki sem okosabb a másiknál. Ha valaki ezt állítja magáról és ráadásul úgy fogalmaz, hogy számításaim szerint , az nem mond teljesen igazat, hiszen az időjárás- előrejelzés mindig csapatmunka. A prognózisok a műhelyekben születnek. Mivel mindannyian ki vagyunk téve a légkör szeszélyeinek.

- A tévéadókat figyelve, látható: nincs két teljesen egyforma időjárás-előrejelzés. Miért?

- Nem titok, hogy több előrejelző-központ van. Az országos csatornák (MTV, TV2, RTL Klub, Hírtévé) az Országos Meteorológia Szolgálat termékeit használják. Ezeknél az adóknál a következő tíz napra azonos előrejelzés jön ki, interpretáció kérdése, hová helyezik a hangsúlyt. A több műhely léte önmagában nem baj, de ha a kedves néző nem tudja ezt, elcsodálkozhat, miként lehet az, hogy a Duna-tévében, a Napkeltében mást mondanak az időjósok, mint a többi adón.

- Ahány műhely, annyi tévedés?

- Az elmúlt évtizedben óriási volt a fejlődés, ami szorosan összefügg azzal, hogy a pontos prognózis kulcsa a számítógép. A hetvenes években, amikor kezdtem a pályafutásomat, valóban sokat számított az, hogy kinek milyen előrejelző vénája volt. A számítógépek korában már nem képzelhető el, hogy napos időt mondok, és egész nap zuhog az eső, viszont négy-öt fokos különbség lehet az előrejelzés és a valóság között.

- Németh Lajosnak van-e életre szóló prognózis-bakija?

- Nem teljesen csak az én tévedésem volt, de tény, a kilencvenes években nagyon melléfogtunk. A délszláv háború idején, Vujity Tvrtko Szarajevóból jelentkezett volna élőben, első hírként, de én megelőztem: előző napi prognózisban azt mondtam, nem várható számottevő havazás, ám másnap megbénult a fél ország, mert betemette a hó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!