Az első hely másodlagos

2019.05.11. 11:30

A csepregi Babos András két neves történelmi versenyt is megnyert

Egy hét különbséggel két országos történelem­versenyt is megnyert Babos András, a Bolyai János Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 12. osztályos tanulója, aki a közgazdaság-­tudomány felé is orientálódik.

Merklin Tímea

A duplán győztes Babos András történelemtanárával, dr. Vígh Kálmánnal

Fotó: Horváth Balázs

Az Országos Középiskolai Ta­nulmányi Versenyre Vígh Kálmán történelemtanár delegálta őt sok tehetséges tanítványa közül. Háromezren indultak a versenyen, harmincan jutottak a döntőbe. Babos András a Hunyadiak külpolitikai lehetőségei című témát választotta kidolgozásra – mert számára a külpolitika „a legnagyobb izgalomforrás” –, negyven oldalt írt 140 hivatkozással.

Igaz, elhordta közben a tanára fél házi könyvtárát; annyi kötet volt nála, hogy már azt sem tudta, melyik hova való. Egy alkalommal visszavitt párat Vígh Kálmán könyveiből az iskolai könyvtárba, ahol persze résen voltak, és látván, hogy nincs bennük a szükséges intézményi pecsét, hamar rájöttek, hogy ez mind a történészé.

A munkamódszer tanár és tanítvány között az volt, hogy amikor András írt öt-hat oldalt, éjfél előtt elküldte e-mailben Vígh Kálmánnak, akinek egyébként kicsit korábban, hét óra körül szokott este lenni, de vállalni kellett ezt az életritmusbeli eltolódást a haladásért. Így voltak mindketten elégedettek az intenzitással és a minőséggel.

A duplán győztes Babos András történelemtanárával, dr. Vígh Kálmánnal
Fotó: Horváth Balázs

– Összehasonlítottam Hunyadi János és Hunyadi Mátyás külpolitikáját, és azt fedeztem fel, hogy Mátyásnak jobbak voltak a lehetőségei az anyagi forrásokat és a szövetségeseket tekintve, ráadásul király lett, mégis ő volt passzívabb, talán mert reálisabban látta a helyzetet. Az édesapja már kudarcot vallott, nem sikerült kiűzni a törököt Európából, és Mátyás idejére az Oszmán Birodalom tovább erősödött. Tudta, hogy egyedül van, és várni kell addig, amíg a nagyhatalmi politika odajut, hogy a törökök meggyengülnek – tudjuk meg a témáról Babos Andrástól, aki nemcsak kitűnően megvédte „kis szakdolgozat” értékű munkáját a versenyen, de magas pontszámot szerzett az ettől független, véletlenszerűen húzott szakmai kérdésre adott válaszával is, amelynek során az 1920-as évekbeli Szovjet-Oroszországról kellett beszélnie. A háromfordulós OKTV-n végig 90 százalék fölött teljesített, és nagyon erős mezőnyben tudott nyerni, kis pontkülönbség volt az élenjárók között.

A fiatalember megnyert egy másik országos történelemversenyt is, amit Tisza István és kora címmel hirdetett meg az Oktatási Hivatal. Az is háromfordulós verseny volt. Abban a dolgozatában arról értekezett, hogy milyen dilemmái voltak a miniszterelnöknek, miért támogatta a Monarchia hadüzenetét. Elsősorban külpolitikai szempontokat vett figyelembe, de az is tény, hogy a belpolitika is erősen támogatta a háborút.

Mit gondol erről a kettős sikerről? – kérdeztük Babos Andrástól, aki azt felelte, hogy az első helyezés csak másodlagos, saját magának szeretett volna megfelelni és a tanár úrnak. – A siker egy kivetített kép, egy pillanat, az elvégzett munka számít. Én magamhoz mérem magamat és a tanár úrhoz – mondta habozás nélkül. Tanár és tanítvány között nagy az összetartás, a közös érdeklődésen kívül azért is, mert mindketten csepregiek. Elmesélik, hogy már az OKTV előtt egy nappal elutaztak Budapestre, a fiúnak az is nagy élmény volt, hogy útközben rengeteget tudtak beszélgetni.

A Szombathelyen élő, de Csepregről való Vígh Kálmán kocsitengelyt nem kímélve elment érte a csepregi szőlőhegyre, ahol a fiú az erdő mellett lakik, hogy ne kelljen túl korán kelni a verseny napján, előző este színházba mentek, megnézték a Chicago című musicalt, mert az embernek legyen kitekintése a világra a szűk szakmán túl is. Babos András érdeklődése egyébként is többirányú, felvételi jelentkezéseiben a történelem csak a harmadik helyen áll, elsősorban a Corvinus Egyetem pénzügyi és számvitel szakára szeretne menni, másodikként pedig a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölte meg.

Tanárától azt is megtudjuk, a folyosón volt, amikor a fiú osztálytársai megtudták a jó hírt, onnan hallotta, micsoda üdvrivalgással fogadták Andrást.

– A lányok megölelgettek, a fiúk kezet fogtak velem, nagyon örült mindenki. Már szeptember óta drukkoltak nekem, hogy idén meg kell nyernem az OKTV-t – mesélte a fiatalember. – Május 31-én lesz eredményhirdetés Budapesten, úgyhogy még egyszer megyünk. Ez a legjobb az egészben: együtt dolgozni és utazni a tanár úrral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!