mesélő házak

2019.10.13. 07:00

A cukorgyári kastély

A Deutsch család I. Ferenc Józseftől 1879-ben kapott magyar nemességet, és tagjai 1897-ben a Heves vármegyei Hatvanban lévő birtokközpont apropóján vették fel a Hatvany-Deutsch nevet.

Feiszt György

A kastély az egykor önálló Péntekfaluban épült fel Fotó: Benkő Sándor

Fotó: BENKO SANDOR

Az 1912-ben Sárvár várossal egyesített, de a 19. században még önálló községi státusszal bíró Péntekfalu területén cukorgyárat építettek, amelynek igazgatósága, ahogy a Sárvári Járás főszolgabírójához 1898 májusában benyújtott építésiengedély-kérelem fogalmaz: „az iparvállalat tulajdonában lévő ún. Borjúréten Schannen Ernő budapesti építész tervei szerint lakóépületet kíván építeni”.

A helybeliek által máig csak „cukorgyári kastélyként” emlegetett historizáló-eklektikus stílusú rezidencia avatóját 1899. április 9-én ünnepélyes keretek között tartották meg. Tulajdonosa a telekkönyv szerint Hatvany-Deutsch Béla lett, akit a császár 1910-ben feleségével és gyermekeivel egyetemben magyar bárói rangra emelt.

A Sárvári Cukorgyár Hatvany-Deutsch Béla vezetése alatt élte fénykorát. Az üzemben 1915-ben már 17 gőzgép működött és 580 munkás dolgozott. A gyár termékeit Olaszországba, Angliába, sőt Japánba és Indiába is exportálták.

A báró támogatta a sárvári kórház megalapítását és több helyi egyesület működését. Halála után Péter nevű fia lett a tulajdonos, aki nem mellesleg az angliai, Manchester melletti Buryben felépítette az akkori Európa legmodernebb cukorgyárát.

A kastély az egykor önálló Péntekfaluban épült fel Fotó: Benkő Sándor

1936-től Sárváron az a Hatvany-Deutsch Pál volt az igazgató, aki a termelést Angliából irányította, beosztottjaival távirati úton érintkezett. Pál báró a péntekfalusi kastélyt csak nyári rezidenciaként használta. A gyárat 1939-ben, a második világháború kitörése után hadiüzemmé nyilvánították, a kastélyban 1942-től a „22-es számú bevonulási központ” működött. A harcok során a cukorgyárat is több nehéztüzérségi belövés érte. A rezidencia 1945. március 27-én leégett, a használható állapotban megmaradt helyiségekbe pedig a vörös hadsereg katonái költöztek be.

A romok eltakarítása és a termelés újraindítása után az üzemet államosították. A helyreállított kastély épületben bölcsődét helyeztek el, majd 1954-55-ben kultúrházzá építették át, nagytermében színpadot alakítottak ki.

A Sárvári Cukorgyárnak, amely az 1980-as években kampányonként már több mint 30 ezer tonna cukorrépát dolgozott fel, utolsó termelő éve 1998 volt. 2000-es megszűnése után az üzemi épületeket lebontották, a kastély magántulajdonba került. Őszintén reméljük, hogy megtörténik eredeti állapotának helyreállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!