Hétvége

2013.12.27. 10:41

A fejlesztések éve volt az idei a Gagarin utcai intézetben

Szombathely - Látványos fejlesztések valósultak meg az idén a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetben. Az eredményekről az intézmény igazgatója, Fekete Árpád számolt be.

Nagy Ildikó

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetnek 150 lakója van. A Gagarin utcai intézményben látássérültek, mozgássérültek, idős, demens emberek és pszichiátriai gondozottak leltek új otthonra. Az intézet lakóinak többsége az év végi ünnepeket is bent töltötte, mint azt Fekete Árpád igazgatótól hallottuk, csupán 10 százalékukat vitték haza magukhoz a hozzátartozóik.

Az intézmény évekkel ezelőtt egy ombudsmani jelentés kapcsán került be az országos sajtóba, akkor mi is írtunk arról, hogy az intézetben nem az a legnagyobb gond, hogy a mellékhelyiségekben nincs kirakva WC-papír, és azt  a lakóknak minden alkalommal kérniük kell (az ombudsmani jelentés ezt kifogásolta), sokkal nagyobb probléma, hogy kevés az ápoló. Ezen kívül az épület akadálymentesítése sem volt teljesen megoldva.

Azóta sok minden történt, és ottjártunkkor, karácsony előtt Fekete Árpád igazgató örömteli dolgokról tudott beszámolni. Az ablakokból kitekintve például azonnal megakadt a tekintetünk a kerekes székkel is könnyen bejárható, teljesen akadálymentesen kialakított pihenőkerten. További fontos lépés volt, hogy az egyik, eddig csak lépcsőn megközelíthető épületszárnyba vezető átjáróba lépcsőjáró szerkezetet helyeztek el, ezzel megkönnyítika kerekes székkel közlekedő lakók mozgását.

 

Hencz Ottóné lakónak Fatalin Gabriella segít a lépcsőjáró szerkezet használatában



Megújult a lift is, amit továbbra is az intézmény lakói kezelnek.

- Felújították az ételliftet, új ágyneműket, mosógépet, mikrohullámú sütőt, hűtőszekrényt, fagyasztóládát, elektromos tűzhelyet és sütőti kaptunk- sorolta büszkén a gyarapodás fázisait Fekete Árpád. A látásfogyatékkal élők részlegén újakra cserélték a régi, korszerűtlen ablakokat, de a portaépület tetőszerkezetének cseréje is az energiatakarékoskodást szolgálja.

Technikai fejlesztésnek is örülhetnek az intézmény lakói és dolgozói, ugyanis számítógépekkel is gazdagodott az intézmény, a tavaszi, nyári kerti munkák végzését pedig jelentősen megkönnyíti majd a kerti traktor, ami szintén új szerzemény.

Az intézmény alagsorában lévő fürdőt felújították,  a felsőbb szinteken lévő fürdőszobákat  pedig szigetelték.

Az igazgató megemlíti továbbá, hogy a kerti fák rendbetételére tervet készítettek, és remélhetőleg jövőre ez a terv is megvalósulhat.

Az intézményben dolgozó lelkes és kiváló - amúgy köztudottan nem a legjobban megfizetett - szakembereknek is lehetett okuk örömre az idén, hiszen három alkalommal részesültek cafetéria-juttatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!