Nem divat a jelenléti ív

2019.07.03. 07:00

A feketefoglalkoztatás Vas megyében nem jellemző

Az ellenőrzött építőipari munkáltatók nyolcvan százalékánál volt valami gond, ami legtöbbször a jelenléti ívek hiányát jelentette.

Vas Népe

A munkaügyi hatóság már­cius 25. és április 18. között az építőiparban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta, miután az elmúlt időszakban az ágazat fellendülésével párhuzamosan nőtt a súlyos jogsértések száma. A 956 vállalkozás – 2697 munkavállalóját érintő – vizsgálata vegyes tapasztalatokkal zárult. Általánosságban elmondható, hogy az ágazatban súlyos problémát jelent a munkaerőhiány, és hogy a munkaügyi ellenőrzést megnehezítik, továbbá a feketefoglalkoztatást elősegítik az építőiparban jelentkező alvállalkozói láncolatok.

Az ellenőrzések a munkáltatók 81 százalékánál tártak fel a munkavállalók 73 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. 938 munkavállalót érintett feketefoglalkoztatás. Ez az év eleji általános és kifejezetten az építőipart érintő ellenőrzések eredményeinél is rosszabb, viszont az elmúlt három év adatainál pozitívabb és egybevág a 2019. évi I. negyedéves tapasztalatokkal, mely szerint az építőiparban a szabálytalanság idén mérséklődött az ágazatban, ennek ellenére a feketefoglalkoztatás továbbra is nagymértékű.

Igaz, arra a jelentés külön kitér, hogy Vas megyében a súlyos munkaerőhiány ellenére a feketefoglalkoztatás nem jellemző, legtöbbször a keleti megyékből érkező és az építőiparban segédmunkásként dolgozó munkavállalókat érik bejelentés nélküli foglalkoztatáson.

A legtöbb szabálytalanság a munkaidő-nyilvántartással, pontosabban annak hiányával volt összefüggésben. A munkáltatók gyakran hivatkoznak arra, hogy a jelenléti ív elázott, elveszett, vagy a másik autóban maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!