Hétvége

2016.12.30. 18:03

A felkelő nap házában jártunk

Ki tudja, melyik gyakorolja a nagyobb hatást a betérőre: a veleméri templom, vagy inkább dr. Varga Ottó plébános, aki segít nekünk eligazodni a belső falakon körbefutó varázslatos középkori képregényben.

Ölbei Lívia

Az ember mi másra vágyna az év utolsó napjaiban (egészen pontosan az év utolsó előtti napján), mint fényre. Sok fényre, útmutatóra. Fénykeresőben Vas megyében hova máshova indulhatnánk, ha nem a veleméri templomhoz. És persze már az úton - Szombathelyről Velemér felé -, ahogy sűrűsödnek jobbról és balról az erdők, egyre-másra bújócskát játszik velünk a napfény. Az Őrséghez közeledve más térfogatba, más halmazállapotba kerül a világ. Még a falusi buszmegállóban az orrunk előtt átballagó kutyából is utánozhatatlan nyugalom árad. Érzékeli, hogy autóval közeledünk, de nem fogja sietősre. Visszanéz, megcsóválja a farkát, elsétál. Nem meggondolatlan, nem hebehurgya, ellenkezőleg. Mintha bízna abban, hogy nem esik, nem eshet baja. Hát ez az, a bizalom. Talán a leginkább az hiányzik.

Kanyargó, keskeny utakon jutunk el a Papréten emelkedő kis román kori templomig (egyszer el kellene jönni a Csinyálóházba is), amelynek messze földön nincs párja. Milyen kicsi. Az embernek kedve támad fölkapni, zsebre tenni, aztán otthon aranyfonálon fölakasztani a karácsonyfára ezt az arányos, gyönyörű kis épületet. De mi lenne akkor a templom résnyi ablakaiban folytonos és titokzatos (vagy inkább nagyon pontosan kimért) fényjátékot bemutató igazi aranyfonállal, a nap fényével. Maradjon csak a templom a helyén, nagy szerencse, hogy körülbelül 700 év viszontagságai után megmaradt, sikerült megmenteni; amit kellett, helyreállítani. Mindig nagy itt a forgalom. Szabóné Németh Ilona - Ica -, a veleméri római katolikus Szentháromság-templom gondnoka nemcsak a templom történetét meséli el készségesen minden látogatónak, hanem a gyönyörű rendszerben ismétlődő fényjátékok működésének titkába is beavatja a kíváncsiakat. Van a templomnak napi nyitva tartása, de Ica telefonon is (voltaképpen bármikor) fölhívható. Az elmúlt napokban nemegyszer megesett, hogy este hatig inspekciózott a templomban. Úgy látszik, sokan keresik ilyenkor a fényt.

 

Dr. Varga Ottó plébános (akihez összesen 14 település tartozik), évente kétszer misézik az aprócska, de az egész világmindenséget fölmutató veleméri templomban, ám nincs olyan hét, hogy meg ne fordulna itt. Hát hogyne, amikor nagy küzdelem árán menekült meg az enyészettől a fény temploma. És abban, hogy a küzdelem sikeres volt, nagy szerepe van a köztiszteletben álló, közszeretetnek örvendő Ottó atyának (bár ő ezt az állítást mosolyogva hárítja). Ezen a napfényes december végi délelőttön direkt a kedvünkért autózott ki ide, életes derűje egészen biztosan jelentősen megnöveli az égi szférákból érkező fény erejét.

Az évi két mise (Szentháromság napja, augusztus 20-a) mellett persze alkalmi misék is adódnak; plusz „rengeteg esküvő meg keresztelő". Ottó atya szerint „annyira fölkapták ezt a kis templomot, hogy most már nemzetközi esküvőket is tartunk. Tavaly volt olyan esküvő, hogy ausztrál menyasszony, amerikai vőlegény - és spanyol tanúk. Jövőre már bejelentkezett egy tiszafüredi menyasszony és egy holland vőlegény, mindketten Krétán dolgoznak és itt, a veleméri templomban szeretnének összeházasodni". Ottó atya közben bevezet minket a templomba, és azt indítványozza, hogy játsszunk egy kicsit: képösszerakósdit. De mindenek-előtt elmeséli, hogy a freskók (amelyeket a templom protestáns korszakában lemeszeltek, tulajdonképpen ezzel mentve meg őket a pusztulástól) 1377-ben készültek, Aquila János jegyzi őket. „Itt könnyű prédikálni", mert a freskókból kiolvashatók a bibliai alaptörténetek: pompázatos középkori képregény, csak legyen, aki olvasni tudja a jeleket. A Gutenberg-korszak előtt mindenki folyékonyan beszélte ezt a képnyelvet. (Umberto Eco is megmondta, hogy sötét középkorról beszélni badarság, rengeteg okból. Ez itt például, a kis Vas megye kicsi településén a szerkesztés, a titokzatos jelentések teljesen soha ki nem bogozható hálózatának és a világ egységben tartásának csodája.)

Dr. Varga Ottónak természetesen a kisujjában van ez a képolvasó tudomány. A veleméri templom méreteit, arányait a fény határozza meg. Ebben a térben tényleg benne van a világmindenség, a maga teljességében.

Különleges fényjátékra legközelebb vízkeresztkor számíthatunk: „Az északi falon látjuk az ezúttal - milyen érdekes - lovon érkező három király hódolatát, a betlehemi csillaggal. Január 6-án a kör-ablakon keresztül a felkelő nap fénye megvilágítja a betlehemi csillagot."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!