Mercedes hatodszor

2019.10.26. 07:00

A Forma–1-ben 2014 óta minden téren legyőzhetetlen az ezüstnyíl

A Mercedes sorozatban hatodik bajnoki dupláját éri el idén a száguldó cirkuszban, amivel a Michael Schumacher-féle ferraris korszakot is felülmúlják. Ugyan még négy futam hátravan a bajnokságból, a csapat angliai főhadiszállásán már az ünneplésbe kezdtek.

Kelemen Attila

A Forma–1-es Mercedes Team legutóbbi hat versenyautója, amelyekkel a konstruktőri bajnoki címek mellé az egyéni trófeát is begyűjtötték

Juan-Manuel Fangio öt egyéni világbajnoki címe, Alain Prost 51 futamgyőzelme, Ayrton Senna 65 pole pozíciója. Sokáig megdönthetetlennek hitt rekordok voltak ezek a száguldó cirkuszban.

Majd jött Michael Schumacher és a Ferrari közös évtizede 1996-tól 2006-ig, amely során mindegyiket sorra átadták a múltnak. A német pilóta 91 futamgyőzelemig, 68 edzéselsőségig jutott, miközben a hetedik világbajnoki címet is bezsebelhette. Ráadásul 1999 és 2004 között a maranellói gárda kibérelte a konstruktőri első helyet, illetve ez idő alatt csak egyszer nem az ő versenyzőjük lett egyéni bajnok. Sokan ekkor azt gondolták, hogy ennél nincs feljebb.

A Forma–1-es Mercedes Team legutóbbi hat versenyautója, amelyekkel a konstruktőri bajnoki címek mellé az egyéni trófeát is begyűjtötték Fotó: Mercedes

A Mercedes gyári csapata 2010-től 2013-ig a fent említett Michael Schumacherrel alapozta meg a 2014 óta tartó sikereket. Az elmúlt hat évben hat konstruktőri címet nyertek, és a legutóbbi japán futamon az is eldőlt, hogy hatodik alkalommal is az ő versenyzőjük ölébe hull az egyéni cím.

Mindeközben élversenyzőjük, Lewis Hamilton Damoklész kardjaként ott lebeg Schumacher rekordjai felett. A pole pozíciók számát (87) már felülmúlta; miközben kilenc futamgyőzelem és vélhetőleg egy vb-cím hiányzik a rekordok beállításához.

A csapat nem is rejtette véka alá az örömét. Az angliai gyárukban, Brackleyben nagyszabású ünneplésbe kezdtek. Még az előző öt évben bajnoki címeket szerző versenyautóikat is beállították az idei betontorpedójuk mellé egy közös fotó erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!