Szép Otthon

2019.06.10. 07:00

A ház lelke: a lépcső

Az emeletes házak elengedhetetlen tartozéka a lépcső: van, aki utálja, más boldogan mássza meg naponta többször is. Ha emeletes házat terveztetünk, érdemes utánanézni, milyen típusok közül választhatunk egyáltalán, hogy ne csak kötelező kellékként funkcionáljon.

Nemes Judit

A beltéri lépcsők képesek meghatározni a környezet hangulatát

Forrás: shutterstock

A lépcső nem a modern kor emberének találmánya: évezredekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy szinteket lehet összekötni a segítségével, a magasságkülönbségek így könnyen leküzdhetők. A középkorban trükköztek is az alkalmazásukkal: általában külső várfal mellett kapott helyet a csigalépcső, amelyet úgy terveztek meg, hogy az óra járásával megegyező irányban csavarodjon. Biztonsági oka volt ennek, mivel így, ha betört az ellenség a várba, a kardját nem tudta könnyen előrántani a csigalépcső ívelt fala és annak szűk volta miatt, azonban a fentről érkező várvédők többszörös helyzeti előnyt kovácsolhattak a csigalépcső fekvéséből.

Alapfunkciója – mint szinteket összekötő elem – pedig mit sem változott az évszázadok alatt, viszont rájöttek arra, hogy akár beltérre, akár kültérre építik, meghatározó eleme a térnek: kialakításával arcot adhatunk egy helyiségnek vagy a homlokzatnak. Tervezésnél a lépcsőfokok méretének helyes megválasztásával ergonómiai követelményeknek is meg kell felelnie. Ha lépcsőtípust kell választanunk, a helyes döntéshez figyelembe kell venni annak a helyiségnek a méretét, amelyben helyet kap majd, az ablakok elhelyezkedését és természetesen fontos, hogy igazodjon az épület stílusához is.

A beltéri lépcsők képesek meghatározni a környezet hangulatát
Fotók: shutterstock

Szerkezetét tekintve egy- és kétgerinces is lehet, készülhet kőből: márványból, gránitból vagy kemény mészkőből. Lehet továbbá műkőből is kialakítani, vasbetonból, fából vagy acélból. Formája lehet nyergelt, amelynek alapja derékszögű háromszög; a csigalépcsőt jellemzően íves terekbe ajánlják.

A függesztett falépcső megjelenése kevésbé robusztus, inkább légiességet sugároz. Létezik az úgynevezett samba lépcső is, amelynek a kialakítása eltér a hagyományostól: váltott lépcsős megoldású, ezt javarészt helytakarékos, bármelyik trendnél megállja a helyét, kifejezetten jól mutat minimál stílusú beltérben.

Bár sok szempontot felvetettünk, még van bőven eldöntendő kérdés a lépcső kialakításban: nyitott legyen-e vagy zárt. Ez már meglévő épületben a szerkezet utólagos beépítésénél rendszerint nem kérdés, ám a tervezésnél szóba jöhet.

Egy lépcső akkor nyitott, ha természetes fény szűrődik be, és az épület összes szintje látható belőle. Zárt lépcsőnél ennek ellentettje igaz: nem éri el napfény a teret, és nem láthatunk rá más szintekre.

Színek, formák, elképzelések – és a megújítható hagyomány

A korlát lényeges kiegészítője a lépcsőszerkezetnek: biztonsági szempontból nélkülözhetetlen, előírás is meghatározza, hogy háromnál több fok esetén kell építeni korlátot a lépcsőhöz, továbbá hogy a korlát magasságának legalább a 80 centimétert el kell érnie, elemei pedig legfeljebb 12 centiméterre lehetnek egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!