mesélő házak

2019.12.07. 07:00

A hely szelleme

Több jel is utal arra, hogy a Szent István törvényében említett egyik templomot tíz Gyöngyös menti település összefogva Kopács faluban építette meg.

Feiszt György

Károlyi Antal szülőháza Csempeszkopácson, táblával is megjelölték

Fotó: Unger Tamás

A napjainkban kiemelt műemlékként ismert kis templomot a második építési periódus során, a patakok áradásaitól biztonságos magasságúra emelt mesterséges dombon, égetett téglából rakták. Művészettörténészek szerint kapujának „Agnus Dei”- és sárkányfaragványait 1250 körül a jáki templomnál dolgozó kőfaragómesterek készítették.

A hely szellemének, a „genius loci”-nak egész bizonyosan köze lehetett ahhoz, hogy a magyarországi román kori falusi építészet egyik legkiemelkedőbb emlékének közelében született Károlyi Antal.

A csempeszházi földműves tehetséges fia a Szombathelyi Premontrei Gimnáziumban tett érettségije után, 1935-ben Budapesten, a József Nádor Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. A fővárosban Györgyi Dénes és Wälder Gyula tervezőirodájában kezdett dolgozni. 1939-től már önálló építészként a budapesti Tímár utcai, Pécsett az OTI-lakótelep terveit készítette.

Károlyi Antal szülőháza Csempeszkopácson, táblával is megjelölték
Fotó: Unger Tamás

1949-től a Magasépítési Tervező Intézet csoportvezetőjeként, majd a Középület-tervező Vállalat műteremvezetőjeként, 1952-től a Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat főépítészeként vett részt a komlói, a tatabányai, a várpalotai, a kazincbarcikai, Budapesten pedig a Nagy Lajos király úti lakótelep tervezésében. Nevéhez fűződik a Vígszínház újjáépítése és a várpalotai várépület műemléki rekonstrukciója.

A vasi megyeszékhely mai városképének kialakításában döntő szerepe volt. 1954-től kezdve ő tervezte Szombathely város rekonstrukcióját. Nevéhez kötődnek a Savaria tér épületei, a művelődési és sportház, a megyei szakorvosi rendelőintézet, az 1945-ben lebombázott városháza helyén épült pártszékház, a Bartók Béla Zeneiskola és hangversenyterem épületegyüttesének tervezése.

Elindította a szombathelyi Derkovits-lakótelep és Bükfürdő komplexuma első szakaszának építkezését. Egyik alapítója volt a Magyar Építőművészek Szövetségének és tagja az Országos Építészeti Tanácsnak, tanára a Magyar Építőművészek Szövetsége mesteriskolájának.

Az 1969-ben elhunyt, Ybl-díjjal kitüntetett építész szülőházát táblával jelölték meg, munkásságát a csempeszkopácsi helytörténeti múzeumban emlékszoba mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!