Hétvége

2013.08.02. 14:15

A hideg nyalatból fagylalt lett

A fagylaltnál nincs hűsítőbb dolog a rekkenő hőségben. A népszerű édesség kétségtelenül óriási karriert futott be az utóbbi évszázadokban. Fejlődése töretlen. A legtöbb fagylaltot ma érdekes módon az északi népek fogyasztják.

Vinkó József

Nem kellett hozzá nagy ész, hogy a rekkenő hőségben az italokat hóban lehűtsük. Csak hó kellett hozzá, meg jég. Kínában volt. Ott már ötezer éve jégvödörben tárolták a mézes gyümölcslevet.

Hódításai során jégvermeket ásatott Nagy Sándor is. Néró császár meg háromszáz mérföldről hozatta a havat és kezdetleges „hűtőszekrényt” fabrikált. Salamon király aratáskor frissítőnek, Hippokratész fájdalomcsillapításra ajánlotta a jégkását. Törökországban serbetet hűtöttek benne. A francia III. Henrik rendeletben szabályozta, hogy a királyi asztalról nem hiányozhat a hóval teli csésze. Aztán egy spanyol orvos, Blasius Villafranca rájött, hogy ha vízbe salétromsót keverünk, a víz lehűl.

Már az ókorban is kísérleteztek a mai fagylalthoz hasonló nyári hűsítő édesség előállításával, de mint minden nagy találmány, a fagylat megszületése is a véletlennek köszönhető

 



A XVII. században már Itália-szerte arról pletykáltak, hogy a mantuai herceg az ördöggel cimborál, mert hőségben is képes megdermeszteni a vizet. A fagylaltot mégis Procopio dei Coltelli találta fel. A szicíliai cukrász-pék kövér ember volt, s a forróságban literszám vedelte a limonádét. Egyszer túl sok salétromos sót dobott a vízbe, s a limonádé megfagyott. A mestert annyira elbűvölte a jelenség, hogy (lévén amatőr bűvész) a „szilárd vizet” felvette attrakciói közé. Sőt! Idővel árusítani kezdte. Ez volt a sorbet őse.

Aztán Párizsba költözött, s 1672-ben megnyitotta első fagylaltozóját, más források szerint a fagylalt receptjét Medici Katalin vitte Párizsba. Ami azonban biztos: a XVII. század végén számos olasz szakácskönyvben szerepel fagylaltrecept, s a nápolyi Filippo Baldini 1775-ben könyvet is írt a jeges csemegéről De sorbetti címmel.

Az első (kézzel hajtott) fagylaltgépet az amerikai Nancy Johnson találta fel 1843-ban, a hűtőgépet Carl von Linde 1876-ban. A spanyol tekercs (a melegen staniclivá formázott ostya) állítólag ibériai találmány, ám a tölcsért Charles E. Miches szabadalmaztatta 1904-ben. 1923-ban az ohiói Harry Burt pedig feltalálta a pálcikás jégkrémet. Magyarországon a sárospataki kéziratos szakácskönyv említi először a fagyos édességet. Néhány év múlva Erdély kormányzójának felesége (Apor Péter lánya) 14 jeges desszert receptjét írja le.

1788-ban a peleskei nótárius budai utazásáról szóló kalandregényében Gvadányi József hétköznapi dologként említi: „Elmentem, s megálltam / a híd túlsó végén, / Ahol egy szép sátor / állott a bal felén, / Ebben sok sétáló / mulatgatott kedvén, / Egyik limonádét, / másik fagyost kérvén.” Noha Báróczi Sándor testőrírónk már 1775-ben megalkotta „fagylalt” szavunkat, a jeges édességet a reformkorig csak „hideg nyalat”-nak, „fagyos”- nak nevezték.


Egy szicíliai cukrász-pék, Procopio dei Coltelli kövér ember volt, s a forróságban literszám vedelte a limonádét. Egyszer túl sok salétromos sót dobott a vízbe, s a limonádé megfagyott. A mestert annyira elbűvölte a jelenség, hogy (lévén amatőr bűvész) a „szilárd vizet” felvette attrakciói közé (Fotó: Magyar Konyha)

 

Hívták jégkosárkának is, hisz a tölcsér feltalálása előtt a fagylaltot kis kölcsöntálkákban árulták. Fagylalt szavunk akkor vált általánossá, amikor 1823-ban Fischer Péter „dulciárius magister” (cukrászmester) a pesti Szervita (ma Martinelli) téren „Hébéhez” névvel megnyitotta fagylaldáját. Akkora sikere volt, hogy ide járt Jókai Mór és Deák Ferenc is.

A vitriolos tolláról ismert újságíró, Nagy Ignác meg is jegyezte: „Jobbnak tartanám a fagylalda helyett a „bélgörcsde” elnevezést.”

A legtöbb fagylaltot ma a világban az északiak fogyasztják. A finnek fejenként évi 16 litert. A portugálok alig a negyedét. A legkedveltebb a vanília és a csokoládé, legkevesebb a cseresznyésből fogy. Míg Kugler Géza házi cukrászata 78-féle fagylaltot ismert, ma szinte mindenből készül fagyos. Philippe Faur libamáj- és kaviár-, David Lebovitz kandírozottszalonna-ízű fagylaltot készít. De Japánban kaphatunk polipfagyit is vörös babbal. A legnagyobb sikere annak a nemzeti fagyos nyalatnak volt, amit március idusán készített Fischer Péter fia, Károly három színben. De annak, hogy a trikolórnak milyen íze volt, örökre titok marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!