Szép otthon

2020.04.05. 07:00

A kertet mutatóssá teszi az ágyásszegély

Fából, fektetett téglából, térkőből és műanyagból is készíthetünk ágyásszegélyt – ennek a kevésbé feltűnő, de annál hasznosabb praktikának köszönhetően rendezetté és mutatóssá válik a kert, nem utolsósorban pedig óvja, védi a növényeket.

Vas Népe

Fotó: pixabay

A jó ágyásszegély nem kirívó, de ha nem lenne, hiányozna: úgy keríti el a virágokat, hogy nem magára, hanem a növényekre irányítja a figyelmet. Előnye az is, hogy akadályozza a talajtakarók túlburjánzását, megóvja a törékeny virágokat a háziállatoktól, megkönnyíti a fűnyírást. Jó szolgálatot tesz abban is, hogy az eső ne mossa ki a földet, a szél ne hordja ki a mulcsot a kertből.

Szegélyt egyébként nem csak az ágyás köré építhetünk: szépen be- és körülhatárolja, átláthatóvá és rendezetté teszi a területet, ha például a pihenősarkot, a medencét vagy a kocsibeállót szegélyezzük.

Fotó: pixabay

Ha kitaláltuk, hogy hova kerüljön kert- és ágyásszegély, már csak azt kell eldönteni, miből készüljön. A legtermészetesebb hatású a fa, ráadásul jól illik a kőhöz, a kertet díszítő egyéb elemekhez, de például még a hintához, homokozóhoz is. Érdemes azonban a jobb minőségű anyagokból választani, mert az olcsóbb változatok 2-3 év alatt tönkremehetnek. A műanyag tartós és stabil, de kevésbé stílusos. A fém nem mindenhez passzol, de megakadályozza, hogy a növény gyökerei rossz irányba nőjenek.

Egyre népszerűbb a beton és a térkő. Ezekből ízléses szegélyt alakíthatunk ki, és különösen jól mutatnak mellette a virágzó növények. A tégla a legegyszerűbb és egyben a legnagyszerűbb megoldás – a látványnak csak a képzelet és a kreativitás szabhat határt.

A bátrabbak készíthetnek szegélyt többszörös vesszőfonatból, nyakkal lefelé a földbe állított üvegpalackokból, de akár nem használt tányérokból is. Az összhangra azonban figyelni kell: a szegély soha ne vonja el a figyelmet a növényekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!