MINDEN, ami szép

2021.05.07. 21:00

A kilencvenedik születésnapján Marosfalvi Antal pápai áldást kapott az életére, családtagjaira és barátaira

A Szombathelyen élő Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor május 6-án betöltötte 90. életévét, ez alkalomból köszöntötte őt dr. Székely János megyés püspök és dr. Perger Gyula atya, akik pápai áldást is kértek számára.

Merklin Tímea

Marosfalvi Antal 90. születésnapja,Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök,dr. Perger Gyula toronyi plébános, 20210506, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szépkorú művész nagyon meghatódott, hogy így becsben tartják őt. Kiszámolta: összesen 65 évet dolgozott az órásinas korszakától kezdve a cipőgyári 33 éven át – ahol raktári munkásként indult, gépipari technikumot végzett, karbantartás-­vezető, majd üzemfenntartási osztályvezető lett – a Szombathelyi Képtárig, ahol 27 évet töltött. A közel három évtized alatt pontosan 1292 műtárgyat restaurált a dokumentáció szerint, ezek közül több száz egyházi volt. Amióta pedig nyugdíjas, jótékonyságból folytatja a res­taurálást, a Rumi Rajki Műpártoló Kör támogatja az anyagköltséggel. Főleg Takács László nádasdi és dr. Perger Gyula toronyi plébánostól, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójától kap megbízásokat: olykor felfedeznek a környezetükben megmenteni való, értékes régi műtárgyat. Most is van nála helyreállítandó kép – falusi pajta padlásáról került elő –, arra vár, hogy az asztalos megcsinálja hozzá a vakkeretet, amire rá lehet feszíteni. Marosfalvi Antal még mindig napi több órát dolgozik, szívesen, sőt hálásan teszi, mert szereti értelmesen tölteni az idejét. Egyedül él, amióta négy éve megözvegyült.

Marosfalvi Antal, dr. Perger Gyula és dr. Székely János – az alkotó műhelyében Fotó: Unger Tamás

Születésnapján dr. Székely János megyés püspök köszönetet mondott neki az egyházmegyében található számos munkájáért, és végiglapozta az albumokat, amelyekbe össze vannak gyűjtve képeinek és restaurációinak fotói. Az egyházi festmények között meg kell emlékezni a szőlősi templomban lévő, 25 pannóniai szentet és vértanút ábrázoló sorozatáról, amely 1700 év történetét fogja át a keresztényüldözés idejétől a 20. századig; az újperinti templomban a 15 képes stációról. Rábahídvégen Marosfalvi Antal festette újra a két ellopott Dorffmaister-képet fotók alapján. Herényben ő jegyzi a hétmezős oltárképet, Szentpéterfán a Lourdes-i barlangot. Győrváron három portrét rendelt tőle a helyi plébános: Mindszenty Józsefét, Batthyány Lászlóét és Brenner Jánosét. De van festménye Bögötén, Alsóújlakon és a szombathelyi Püspöki Palotában, illetve Vas megyén kívül is, például Egerben vagy a németországi testvérvárosban, Kaufbeurenben.

A 90. jubileum alkalmából dr. Perger Gyula Sík Sándor Te Deum című versét olvasta fel az idős alkotónak, aki megkönnyezte a lírai sorokat, amelyekben lényegileg az egész élete benne van, kiemelkedően az, hogy „boldoggá tette minden, ami szép”. Az atyák átadták számára a pápai áldást, amely egy pergamenre készített magyar nyelvű irat, Ferenc pápától ér­kezett vatikáni pecséttel, és mellé egy egyházmegyei oklevelet is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!