Hétvége

2009.07.05. 09:48

A megszelídült fenegyerek, Csiszár Jenő idén már 50 lesz

Végre egy ember, aki láthatóan és érezhetően lubickol a létben. Sugárzik, egyszerűen jól érzi magát a bőrében. Igazi unikum a mai leszegett fejű, sopánkodó, illúzióit vesztett honfitársaink között. Csiszár Jenő kórosan optimista, és olyan, mint a vízfolyás: mindig medret váj magának.

Varga Zsuzsa

Arról faggatom, hova tűnt, mit csinál ma? 

"Hát sehova! Harminc éve Szigligeten élek, igazi balatoni emberként. Mit mondhatnék még? Nem járok partikra, és nem tolakszom a médiumokba. Ha nincs feladatom, minek szerepeljek?" 

Na igen, vetem közbe, de a média, meg a mikrofon, a kamera, a nyüzsgés... 

"Most is ott vagyok, csak a háttérben. Műsorokat fejlesztgetek és csinálok is különböző televíziókban, csak láthatatlanul. Most jöttem haza Olaszországból, ahol egy hónapig forgattam. Egy road movie-s projektben vettem részt, de részleteket egyelőre nem mondhatok róla. Mindenesetre folyamatosan dolgozom. Ha pedig nem, akkor élvezem a vizet, a Balatont, a vitorlázást."

Honnan ez a vízimádat, firtatom, már csak szél cserzette, lebarnult bőre láttán is. Nem olyan, mint amit a szoláriumstúdiókban izzadságfürdőben aszalnak. 

"Falusi gyerek vagyok. Fertőszéplakon születtem, így adott volt a víz. Most is vízparton lakom, s ha nincs más elfoglaltságom, állandóan a kikötőben vagyok. Elárulok egy titkot: a legjobb kaja ott a Marcsinál van. Ezer szállal kötődöm a vízhez, és persze a Marcsi finomságaihoz is. A vitorlázás azonban mindent tarol. Nem a strandvitorlázásra gondolok, hiszen az más műfaj. Két évvel ezelőtt olthatatlanul beleszerettem a versenyvitorlázásba, s azóta, amennyire az ikreink engedik, lehetőség szerint minden napomat azzal töltöm."

Lehet, hogy a fiai előbb tanulják meg a vitorlázás csínját, bínját, mint a szobatisztaságot vagy a biciklizést? - érdeklődöm a lelkes apukától, aki 48 évesen csöppent bele az életre szóló szülői küldetésbe, s rögtön duplázva érte e semmihez nem mérhető feladat. 

"Naná, hogy jó időben ők is ott vannak a kikötőben, de hajóra még nem engedem őket. Amíg nem teljesen vízbiztosak, szó sem lehet semmiféle kalandról. Egyelőre csakis a medencében, karúszóval!" - mondja olyan szigorúan, hogy szinte magam előtt látom, amint felügyeli a kis lurkók minden mozdulatát.

Nincs mese, Csiszár Jenő felnőtt, akár örül neki, akár nem. Lehet, hogy nem is tudja... 

"Az ikrekkel még szebb és boldogabb lett az életem, az életünk. Két gyerekre ketten vagyunk, s ez napi 24 órás bevetés, szünet nélkül. Ha arra is kíváncsi, hát kezdettől fogva nem fintorogtam a telerakott pelenkáktól, pedig volt és van bőven. Mindent, amit kell csinálni velük, megteszek."

 A kicsikről azonban csak annyit hajlandó elárulni, hogy gyönyörűek, fantasztikusak, továbbá hogy azonos tempóban fejlődnek, alakulnak. Majd lezárja a témát: "Bocsánat, de a gyerekeimről nem beszélek. Majd ők eldöntik 18 éves korukban, hogy meg akarnak-e mutatkozni a nyilvánosság előtt. "

Én pedig természetesen tiszteletben tartom és megértem Csiszár Jenő, az édesapa hozzáállását és hárítását. Nincs mese, a média egykori fenegyereke valóban megkomolyodott. S még mielőtt tovább kérdezhetném, elkezdi mondani a magáét. 

"Mivel dunántúli lapról van szó, hadd mondjam el! Én mint balatoni ember, vérző szívvel és szerelemmel figyelem a tó sorsát. Minden lehetőséget megragadok arra, hogy szerény eszközeimmel felhívjam a figyelmet a Balaton kiismerhetetlen szépségeire és lehetőségeire. Mondja, miért van az, hogy országszerte sokkal nagyobb reklámot csinálnak a horvát tengerpartnak, mint a Balatonnak, a világ egyik legszebb vidékének?! Nekem a Balaton, szűkebben pedig Szigliget a világ közepe. Sehova nem kívánkozom innen. Annyira óvom, hogy nem hajtok be kocsival a faluba, nem akarom szennyezni a levegőjét. Ha vendégségbe megyünk, a saját kertünkből szedek virágot. Mi lehet ezekkel a mindennapos élményekkel csereszabatos?" - kérdez vissza.

- Na igen, mindez gyönyörű, de akkor is, a média, meg minden... - kardoskodom immár elbizonytalanodva. 

"Hát nézzen rám! Idén leszek ötvenéves. A helyem most Szigligeten van. Vannak persze terveim, megkeresések is adódnak. Hozzáedződtem ahhoz is, hogy abbahagyatják velem... Meglátjuk, mi lesz. Most így tökéletes minden."

 S bár lenne még sok kérdésem, inkább nem teszem fel őket. Csiszár Jenő boldog, kiegyensúlyozott ember, akire most igazán érdemes ráhangolódni.


Névjegy:

Csiszár Jenő

Született:  1959. szeptember 5., Sopron

Magassága, súlya: 190 cm, 90 kg

Tanulmányai:a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának kommunikáció szakán szerzett diplomát Pályája: az Apukám világa című rádiós betelefonálós műsor vezetője 1997-ig (Juventus Rádió), a Heti Hetes című közéleti vidám műsor első évadjának vezetője (RTL Klub), Csiszár.hu saját műsor a TV2-n, Sziget TV (m2), Activity (TV2), Mokka (2006. július 1.–2007. október 31.)

Felesége:  Újvári Eszter kosárlabdázó

Gyermekei: Dániel Miklós és Márton Jenő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!