mesélő házak

2018.09.09. 07:00

A mikospusztai rejtelmes világ fantasztikus, de valóságos szereplői

A Vas és Zala megye határán álló Mikosdpuszta romantikus kastélya a 19. század második felében épült. Volt itt egy mesebeli esküvő, de virágzott a tudományos fantasztikum is.

Feiszt György

Mikosszéplak: a kastély magántulajdonban van Fotó: Feiszt György archívumából

Mikos Ede báró 1866-ban költözött ide a közeli Mikosszéplakon található kúriájából. A saját áramfejlesztő teleppel, vízellátással, központi fűtéssel ellátott gazdag tagolású épület belső tereit Angliából hozatott minőségi anyagokkal burkolták. A kétszáz holdas tölgyerdő által körülvett kastély környékét angolparkká varázsolták, amelyben csónakázótó, pálmaház és több vadászlak is helyet kapott. 1871. június 21-én nagy társadalmi eseményre került itt sor. Szabó Imre szombathelyi püspök végezte a szertartást, ahol örök hűséget esküdött egymásnak Yturbide Salvador, a mexikói Guadalupe-rend lovagja, Miksa korábbi mexikói császár örökbe fogadott fia és Mikos Gizella bárónő. Ferenc József jókívánságait küldte. A jeles társadalmi esemény, amelyről az országos és a bécsi társasági folyóiratok is beszámoltak, máig él a környékbeliek emlékezetében.

Mikosszéplak: a kastély magántulajdonban van Fotó: Feiszt György archívumából

Mikos báró János fia másban tűnt ki. Apja gazdasági iskolába Amerikába küldte, ám ő inkább a misztikum iránt vonzódott. A könnyelmű életmódot folytató ifjút Mikos Ede az örökségből kitagadta, birtokai leányaira, Olgára és Gizellára szálltak. A két bárónő kevésbé volt szigorú: 1876-ban életjáradék fejében a Vas megyei uradalmakat átadták fivérüknek. A kedvteléseinek élő, intenzív publikációs tevékenységet folytató báró megalapította az Országos Spiritualista Szövetséget. Az egyesület az ő szerkesztésében adta ki a Rejtelmes világ című lapot. Az első magyar tudományos fantasztikus folyóiratként számon tartott periodika egyik munkatársa Madách Aladár, Madách Imre fia volt. Mikos János spiritiszta tanulmányai mellett színdarabot is írt. Sobri Jóska Amerikában című színművét a szombathelyi műkedvelők be is mutatták. Mikos báró gazdasági vállalkozásai sikertelennek bizonyultak, Mikosdpusztát eladták. Következő tulajdonosait, a Zierer családot 1944-ben deportálták, a gazdátlanná vált kastélyt kifosztották. Az államosítás után gyermeküdülőként működő, jelenleg felújítás alatt álló épület magántulajdonban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!