Minden korosztálynak

2019.08.17. 07:00

A nordic walking remek mozgásforma

Ha úton-útfélen megpillantunk botokkal sétáló embereket, mi az első gondolatunk? Megint új hóbort, ami jellemzően kirakattevékenység és nagyjából úri kiváltság e dolognak élni. Pedig a nordic walking nagyon is hasznos és vagyonba sem kerül.

Nemes Judit

Jót tesz testnek és léleknek, a rehabilitációnak is része lehet

Magyarországon is egyre népszerűbb a nordic walking: egyre több hölgyet és urat láthatunk túracipőben, botokkal sétálni az utak mellett, még ha síkságon is vezet az útjuk, bármennyire is hegymenetre készülőnek tűnnek. Létrejötte edzők, gyógytornászok és orvosok közös munkájának köszönhető, akik a sífutók edzéséből alkottak egy tömegek által kedvelt sportot.

A nordic walking csillaga azóta is ível felfelé, köszönhetően annak a többi között, hogy szinte bármely korosztály űzheti, amikor csak kedve tartja – minden évszakban –, ráadásul a természetben gyakorolható edzésről van szó, amelyet egyedül és barátokkal is lehet végezni, kirándulással társítva.

Szákovics-Varga Ildikót, a szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjét kérdeztük a sportról, annak áldásos hatásáról.

– A sífutásból indult ez a mozgásforma, amelyet továbbfejlesztettek: a botokat megtartották és egyfajta gyaloglástechnikát alakítottak ki, amelynek nagyon jó hatása van a szív- és érrendszerre, továbbá védi az ízületeket is. A sima sétánál intenzívebb gyaloglásról van szó, kitűnő preventív, megelőző mozgás, amely kilencéves kortól felső korhatár nélkül végezhető – emelte ki. A sport eszközigénye sem nagy: speciális botokra van szükség, amelyek használatához külön technikát kell elsajátítani, a fogásától kezdve a mozgás- és tartástechnikáig. Szákovics-Varga Ildikó hozzátette: a botokhoz tartozik gumipapucs is, amellyel például betonfelületen lehet könnyen haladni, valamint „tüskék”, amelyek a botok végéhez erősítve, terepen segítik a mozgást például hegymenetnél, vagy akár a Csónakázótó környéki sétáknál. További felszerelésként túracipőt érdemes beszerezni a sétákhoz.

Jót tesz testnek és léleknek, a rehabilitációnak is része lehet Fotó: Shutterstock

Az irodavezető hozzátette: a helyes használat elsajátításához javasolja szakemberi segítség igénybevételét – például az Egészségfejlesztési Iroda gyógytornászaival is meg lehet tanulni az alapot, amelyet elsajátítva önállóan is tudják azokat alkalmazni.

– A sport helyes űzéséhez a botokat használója testmagasságának megfelelően kell beállítani, fontos ugyanis, hogy a könyök a fogásnál milyen szöget zár be. Ráadásul a rosszul berögzült mozdulatokat nehéz kijavítani, ezért kifejezetten javasolt szakértőkre bíznia magát a mozogni vágyónak.

Az iroda vezetője elmondta azt is, hogy nordic walking kurzusaikon vegyes a résztvevők korosztálya, a tizenévesektől a harmincasokon át a hetvenesekig látogatják az óráikat. Egyéni tempóban zajlanak az edzések, gyógytornászok az alkalmak előrehaladtával egyre növelik az intenzitást, figyelik a résztvevőket, javítják a tartásukat, technikájukat.

Arra a kérdésünkre, hogy a város mely területeit ajánlja a nordic walkingozóknak, azt válaszolta: bárhol lehet végezni, vannak, akik a betonos terepet kedvelik, mások a Csónakázótónál vagy a Parkerdőben mozognak, kinek mi vált be. A mozgásforma nemcsak sportként fogható fel, rehabilitáció részét is képezheti, vagy olyanok is végezhetik, akiknek a futás nem ajánlott. Végül, összegyűjtöttünk pár egyéb szempontot, miért is érdemes a nordic walkingot választani mozgásnak, edzésnek.

Ha összehasonlítjuk a gyaloglással, az intenzitása miatt nagyjából 20 százalékkal több energiát égetünk el: egy óra alatt körülbelül 400–450 kalória ég el, ezért a fogyást is nagyobb mértékben elősegíti.

A lelkünkre ugyancsak pozitív hatással van: nemcsak azért, mert a természetben zajlik a mozgás, hanem mert növeli a stressztűrő képességünket is. Szabályozza több hormon kibocsátását, amelynek eredményeképpen segíti a szervezetünket abban, hogy a minket ért stresszt jobban tudjuk kezelni. Nem utolsósorban pedig javítja az állóképességet, erősíti izmainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!