Desits Mónika fitoterapeuta tanácsai

2019.07.06. 07:00

A nyári forróságban finom teákkal is felfrissülhetünk

Télen gyakran számítunk a gyógynövények jótékony hatására, ha megfáztunk, esetleg nagyon átfagytunk a hidegben. Abban az évszakban sokkal inkább a mindennapjaink része a tea. De nyáron sem kell lemondanunk erről, ilyenkor is sokféleképpen lehetnek segítségünkre a kert kincsei.

Lakosi Gabriella

Desits Mónika fitoterapeuta alaposan ismeri a gyógy- és fűszernövényeket – szívesen él is velük.

Fotó: Szendi Péter

A kánikulában enyhülést hozó felfrissülés rejlik például a mentateában. Ez a növény ismert görcsoldó, de antibakteriális hatása is van, amely emésztési zavarok, puffadás esetén segít, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású. Egy csésze mentatea revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást.

Tőlünk délebbre rendszeresen fogyasztják nyáron is teaként, forrón. Kutatások igazolják, hogy tényleg hatásos, sokkal jobban viseljük utána a hőséget, mint ha egy jeges üdítőt fogyasztanánk. Ha kipróbáljuk, a mentateához egy evőkanál szárított levelet öntsünk le 1,5 dl forró vízzel, öt–tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

Aki viszont nem szeretne kísérletezni, és még a gondolatot is elviselhetetlennek találja, hogy nyáron forró italt

fogyasszon, annak sem kell lemondania a mentáról. Készítsük jeges teaként, vagy szórjunk néhány friss levelet egy citromos limonádéhoz.

Tehetjük salátákba, vagy készíthetünk belőle mentamártást is – sorolja Desits Mónika fitoterapeuta. De a hűsítő gyógynövények sora itt még nem ér véget. Az ánizs is hasonló hatásokkal bír. Azt is hozzáadhatjuk összetörve limonádéhoz. Szájszag ellen is kiváló.

A koriander pedig nem véletlenül az ázsiai konyha legkedveltebb növénye. Ott sok csípős fűszert használnak, a koriander frissessége pedig kiválóan egyensúlyozza az ízeket.

Desits Mónika fitoterapeuta alaposan ismeri a gyógy- és fűszernövényeket – szívesen él is velük. Fotó: Szendi Péter

A kardamom is hűsít, szórhatjuk kávéhoz, nagyon jó hatással van a szív egészségére. A kardamom a gyömbérfélék családjának nemzetségébe tartozó növény magja. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. A fehér kardamom íze az áztatás következtében jóval gyengébb. Felhasználása főként világos színű krémekben, habokban és mártásokban ajánlatos – ahol az őrölt magok színe zavarná az összképet. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést. Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Fejfájás ellen is jó.

Nyári fűszer még a kapor, tegyük húsokhoz, salátába, vagy készítsünk belőle frissítő mártást. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is.

Nagyon jó hűsítő tea készülhet a hibiszkuszból vagy a citromfűből is. Előbbi köptető, köhögéscsillapító hatású. A torokgyulladást is gyakran csillapítják vele. Utóbbi pedig elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra ajánlják.

Bár sokan nem tudják elképzelni, hogy forróságban meleg teát válasszanak, érdemes kipróbálni
Fotó: pixabay

Mindehhez az ezekből a növényekből készült permettel a szúnyogokat is távol tarthatjuk. Ehhez csak egy üres szórófejes flakonra van szükségünk. Töltsünk bele körülbelül másfél deciliter vizet, majd adjunk hozzá két csepp borsmenta- és citromillóolajat. Fontos, hogy tiszta, minőségi alapanyagot válasszunk ehhez. Hasonlóan jó lehet erre a célra a gerániumolaj, amit a muskátli kivonatából készítenek. Használat előtt alaposan rázzuk fel a flakont.

Hűsíthetjük magunkat rózsa-, levendula- vagy aloe vera-vízzel is. Ezeket nyugodtan permetezzük az arcunkra a hőség idején, ahányszor csak jólesik. Azonnali enyhülést hoznak.

Azzal is sokat tehetünk közérzetünkért, ha odafigyelünk arra, mit eszünk. A citrusfélék Magyarországon karácsonyi gyümölcsnek számítanak, pedig ilyenkor igazán jó ezeket fogyasztani. A citrom, a narancs, a grapefruit mind hűsítő hatásúak. Minden olyan étel a segítségünkre lehet, aminek magas a víztartalma. Az uborka, cukkini, a görög- és sárga­dinnye segítik a szervezetünket hidratálni. Persze emellett sem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről. Kerüljük az alkoholt és a kávét, válasszuk a cukros üdítők helyett a tiszta vizet, teákat. Ha pedig egy kis változatosságra vágyunk, készíthetünk ízesített vizeket is. Tegyünk egy kancsóba vizet, szórjunk bele uborkát, bogyós gyümölcsöket, citrusok héját (alapos tisztítás után!) vagy almát. Hagyjuk kicsit állni a hűtőben, és már kész is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!