UV ártalom

2019.07.28. 07:00

A szemünket is védeni kell – Milyen a jó napszemüveg?

A bőrünket védjük a napsugarak káros hatásai ellen, de sokan elfeledkeznek arról, hogy a szemünkre is gondolni kell ilyenkor. Ha nem védekezünk, növeljük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Lakosi Gabriella

Krompaczky Eszter optikus adott megszívlelendő tanácsokat. Itt lencsét ellenőriz

Fotó: Unger Tamás

Vízparton akár dupla mennyiségű UV-sugárzás érheti a szemet – mondta Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnöke. Az alelnök elmondta, a víztükörről visszaverődő napsugarak összegződnek a természetes sugárzással, ezért különösen fontos, hogy a szemüveg valóban jó UV-szűréssel rendelkezzen.

Mivel az embereknek csak 20 százaléka van tisztában ezzel, létrehoztak szakértői pontokat szerte az országban, ahol pontos tájékoztatást lehet kapni az esetleges UV-ártalomról.

A látszerészszövetség is felhívja a figyelmet a problémára, sőt a hónap végéig tartó ingyenes UV-szűrésre várják azokat, akik szemüvegüket, napszemüvegüket szeretnék bevizsgáltatni fényvédelem szempontjából. Ezen felül szaktanácsadással is szolgálnak a kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben.

Krompaczky Eszter optikus adott megszívlelendő tanácsokat. Itt lencsét ellenőriz
Fotó: Unger Tamás

Az UV-extra – extra védelem a szemnek elnevezésű kampány célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV-terhelés szemre, szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira. Szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg UV-szűrő képességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget is, szintén ezen paraméterek alapján. A kontakt­lencse-viselőknek speciális tanácsadást nyújtanak az UV-védelemre nézve.

A szakmai szervezet kiemeli, hogy a gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket jobban károsíthatja az UV-fény. Számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek.

Az ügyben megkerestük Krompaczky Eszter optikust. Elmondta: a nem megfelelő szemüveg növeli az időskori szürkehályog veszélyét, de elősegítheti más betegségek kialakulását is. Ha drogériában vagy utcai árusnál veszünk szemüveget, még rosszabbul is járhatunk, mint ha nem lenne lencse a szemünk előtt. A gyöngébb fény hatására pupillánk kitágul, jobban érik a káros sugarak. Ezért nem árt, ha minőségi napszemüvegbe ruházunk be. Ezzel tudjuk legjobban védeni a szemünket.

Kiválasztáskor figyeljünk arra, hogy az egész lencse tartalmazzon UV-védelmet, ne csak a felső réteg. Ha ugyanis ez használat közben megsérül, karcolódik, máris be tudnak törni a káros sugarak. Győződjünk meg arról is, hogy a lencse rendelkezik úgynevezett CE jelöléssel (Conformité Européenne = európai megfelelőség). Arra is ügyeljünk, hogy 400-as legyen a szemüveg UV-védelme, hiszen az UV-szűrés akkor nevezhető teljesnek, ha 400 nm-ig terjed. Sokan gondolják, hogy minél sötétebb a lencse, annál biztonságosabb a szemnek. Ez nem feltétlenül igaz, egy világos lencse is tartalmazhat jó szűrőt. A különbség itt inkább a komfortérzésben van, akinek nagyon világos a szeme, lehet, hogy hunyorog egy kevésbé sötét lencse mögött.

A gyerekekre is figyelnünk kell, de egy csecsemőnek még nem kell napszemüveg. A kis sapka és a babakocsi, ha nem toljuk ki közvetlenül hosszú időre a napra, akkor elegendő védelmet adhat. Ha viszont a gyerek már futkározik, játszik a szabadban, jobb, ha vásárolunk neki egy gyermekeknek készült darabot.

Ha nagyon nem tűri meg magán a kicsi a szemüveget, akkor legalább arról győződjünk meg, hogy mindig van rajta simléderes sapka, ez is segíthet csökkenteni az ártalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!