Hétvége

2012.09.30. 07:27

A vérében van a vadászat

Kemenesmagasi - Mesterházyné Koncz Bernadett a megyében az egyetlen nő, aki hivatásos vadász. Betti a Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei elnökeként is sokat tesz e férfias szakma és hobbi szépségeinek megismertetéséért.

Nagy Ildikó

"Ez nem neked való, te lány vagy!" Gyermekként sokszor hallotta édesapjától ezt a mondatot Mesterházyné Koncz Bernadett, a Diana Vadászhölgy Klub Vas Megyei Szervezetének elnöke. Aki kislányként is gyakran kérlelte édesapját, hogy hadd tartson vele a vadászatra. És aki azóta már sokszorosan bebizonyította mind édesapjának, mind hivatásos vadász férjének, hogy a vadászat igenis neki való. Mi több: Betti 2009-ben megszerezte a vadgazdálkodási technikusi bizonyítványt, jelenleg pedig felsőfokú képzésre jár. És ha ez még mindig nem lenne elég: a megyében ő az egyetlen nő, aki hivatásos vadászként dolgozik.

A kemenesmagasi Betti férjével együtt intézi a helyi Vadásztársaság ügyeit. Igen, a papírmunka nagy része valóban rá hárul, de ne higgye senki, hogy egy sötét irodában telnek a napjai. Találkozásunkkor például elmeséli, hogy hajnali fél ötkor kelt, és bár egész napra megvan a tennivalója, alig várja, hogy mehessen az erdőbe.

- Hold van - mondja, mintha a telihold mindenkinek egyértelműen azt jelentené, hogy ilyenkor az estét, sőt, néha az éjszakát is az erdőn kell tölteni. Mert bizony megesik, hogy teliholdkor este hétkor elindul, és éjjel kettőkor vagy még később ér haza.

- A véremben van - magyarázza, közben ragyog a szeme. A mai túlhajszolt, panaszkodós világban pedig üdítően hat a lelkesedése, amikor kijelenti: szerencsés vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek.

Persze nem tagadja: a vendégvadászok közül sokan először megdöbbennek, és fenntartásokkal veszik tudomásul, hogy női kísérőjük lesz a vadászaton. Az viszont kifejezetten jól esik neki, hogy a végén mindegyik elmondja, hogy kellemesen csalódott benne.

Betti nagyon közvetlen, szívesen mesél a munkájáról, beszélgetésünket legfeljebb az nehezíti, hogy ami számára egyértelmű, azt nekem hosszasan kell magyarázni. Így tudom meg például, hogy már kipipálhatta a "magyar ötöst", ami azt jelenti, hogy a Magyarországon a legnagyobb öt fajtának számító vadat - a gím bikát, a dám bikát, a muflont, az őzbakot és a vadkant - már mind meglőtte.

A muflont például a férjétől kapta ajándékba, amikor megszerezte a vadgazdálkodási technikusi végzettséget.  Persze nem a vadat kapta, hanem azt a mátrai vadászatot, amelyen meglőhette a magyar ötösből még hiányzó kost.
Betti imádja az erdőt járni, főleg egyedül. A vadászat számára sem elsősorban a lövésről szól. Szeret cserkelni, van, hogy csak ül a magaslesen és figyel. A fotózáshoz is így kapott kedvet.

- Annyi gyönyörű pillanat adódik az erdőn, ezeket kár lenne elszalasztani - magyarázza. - Nekem ez a kikapcsolódás. Én nem vágyódok a zajos tengerpartra, wellness hétvégére, egy vadászatra szóló meghívásra azonban nem tudok nemet mondani - jegyzi meg mosolyogva.

Betti 2009-től a Diana Vadászhölgy Klub Vas Megyei Szervezetének elnökeként is sokat tesz azért, hogy megváltoztassa az emberek vadászattal kapcsolatos előítéleteit. Maroknyi csapatával ott vannak minden vadászathoz köthető rendezvényen, és nagy örömükre külföldre is gyakran hívják őket.

A vadászhölgy klub tagjai az ismeretterjesztést is fontos feladatuknak tartják. Több alkalommal szerveztek gyermekek számára erdővel, természetvédelemmel kapcsolatos rajzpályázatot és versmondó versenyt, de rendhagyó környezetismeret órát is szívesen tartanak, ha hívják őket. Szeretnék elérni, hogy a gyerekek nyitott szemmel és nyitott szívvel járják a természetet és az erdőt, és ismerjék meg a növényeket, az állatokat.

 

Mesterházyné Koncz Bernadett munkáját 2008 júniusában a Hubertusz kereszt kitüntetéssel jutalmazták. Egy évvel később, 2009 októberében az általa vezetett Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei szervezete Gemencen egy szakmai konferencián az év legaktívabb  megyei szervezetének járó elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!