kaland és túrázás

2019.09.07. 07:00

Aktív hétvége az Írott-kő környékén

Túrázni hívták a mozogni vágyókat az Írott-kő Natúrpark magyar és ausztriai oldali, határkörnyéki településein. Az Írott-kő Vándorlást, azaz a Geschriebenstein-Roast minden évben meghirdetik.

Vas Népe

Vándorlás rohonci frissítővel

Fotó: VN/NNaturpark Geschriebenstein

Idén is sokan vágtak neki a kicsit sem könnyű túrának, hiszen a túrázóknak jelentős szintkülönbségeket kellett leküzdeniük. Mindezt vállalva indultak el a résztvevők az elmúlt hétvégén, szombaton reggel 6.30-kor a rohonci gyülekezőpontról.

– A túra története valamikor a határnyitás előtti időre nyúlik vissza, amikor a nyolcvanas évek második felében először vált lehetővé, hogy akár gyalog is átlépjenek magyar kirándulók a határon – mondta el Győrffy Gábor, az Írott-kő Natúrparkért Egyesület turisztikai menedzsere az ORF magyar nyelvű honlapjának.

Vándorlás rohonci frissítővel
Fotó: VN/NNaturpark Geschriebenstein

A táv akkor még 70 kilométer volt, most 56-ot kellett megtenniük a vállalkozó kedvűeknek. Rohoncról/Rechnitzről aztán Lékára/Lockenhausra mentek a kirándulók, a határt Rőtfalvánál/Rattersdorfnál lépték át, ahonnan indulva útba ejtették Kőszeget, Cákot és Bozsokot, majd újból Rohoncra tértek vissza.

A portál hozzátette: a szervezők elmondása alapján a túra keményen próbára tette a résztvevőket, hiszen már az első 20 kilométeres, Rohonc–Léka szakaszon jelentkező szintkülönbség nagy állóképességet igényelt tőlük. Az 56 kilométer alatt a résztvevők klasszikus pannon kört tehetnek, amelyben egyszerre vannak jelen az alpesi túrák és a magyar vidék jellegzetességei. Az izzasztó kilométerek után azonban frissítő és harapnivaló várta a kirándulókat a rohonci Naturparkarenában, ahol Natúrpark-ünnep zajlott aznap délelőtt 10 órától. Az egész napos programhoz kapcsolódott az Írott-kő

Vándorlás is, a résztvevők a túra után pihenésképpen lékai egyesületek bemutatóit tekinthették meg: mountain bike-osok, repülőmodellezők, íjászok, zumbások szórakoztatták a közönséget, majd dj adta a talpalávalót a kikapcsolódni vágyóknak.

A Natúrpark-ünnephez kapcsolódott a Mészégetők ünnepe Alsószénégetőn, Unterkohlstättenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!