a kálcium kamu

2019.08.20. 07:00

Allergiára antihisztamint kell szedni

Sokszor elhangzott már különböző fórumokon: teljesen felesleges az allergiára kalciumot szedni, mégis az ellenkezője él a köztudatban. A magyar gyakorlat a szakemberek szerint nemcsak teljesen haszontalan, hanem nagyon sokba is kerül. Szélsőséges esetben a beteg életét is veszélyezteti az indokolatlan kalcium­fogyasztás.

Tóth Kata

A kalcium nemhogy nem segít, kárt is okozhat

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A kalcium semmit nem használ az allergiás tünetekre – mondta Nékám Kristóf, a Magyar Allergiaszövetség elnöke. A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy egy tizennégy éves fiú megmentette egy allergiás kislány életét adrenalininjekcióval. Nékám Kristóf kiemelte: ha valakinek allergiaszerű tünetei vannak, el kell mennie orvoshoz, diag­nosztizáltatnia kell magát. Nem súlyos tüneteknél is érdemes valamilyen terápiát alkalmazni Felesleges allergiára kalciumot szedni.

A kalcium nemhogy nem segít, kárt is okozhat
Illusztráció: Shutterstock

A több évtizedes tévhiten alapuló magyarországi gyakorlat egyrészt haszontalan, másrészt nagyon költséges is, hogy allergiás reakcióra kalciumot írnak fel. Már évekkel ezelőtt rávilágítottak arra, hogy egy súlyos allergiás reakció akár halálos kimenetelű is lehet, ha a beteg a kalcium hatására vár, ahelyett, hogy antihisztamint kapna. A 2015-ös év jelentette a csúcsot az indokolatlan kalciumfogyasztásban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint, azóta már kevesebbet vásároltak feleslegesen a betegek, de 2017-ben még így is 288 ezer doboz gyógyszer fogyott el, aminek az értéke megközelítőleg 300 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!