Meddig hat?

2019.09.22. 07:00

Antibiotikum? Okosan!

Új ismeret­terjesztő program és honlap indult az antibiotikum­rezisztencia elleni küz­delem jegyében.

Vas Népe

A sok gyógyszer miatt ellenállóbbak a baktériumok

Fotó: pixabay

Az antibiotikumrezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán- és az állategészségügy területén egy­aránt. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikumrezisztencia veszélyeiről.

Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata miatt a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek azokkal szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek mind kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A témával egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik.

A sok gyógyszer miatt ellenállóbbak a baktériumok
Illusztráció: pixabay

Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a negyedik helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibio­tikumfelhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monito­ringvizsgálati eredményei arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.

A meddighat.hu weboldal az antibiotikumrezisztencia témakörét számos aspektusból világítja meg. A honlap cél­közönsége elsősorban az érdeklődő „laikusok” köre, akiknek közérthető formában igyekeznek átadni a szakmai és hiteles forrásokból származó ismereteket.

A megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák segítségével az állategészségügy helyzete rajzolódik ki.

A program során arra is rávilágítanak, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, továbbá hogy ki-ki hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!