Hétvége

2009.08.01. 18:05

Az energiabomba-gyártó zongoraművész

VN - Havasi Balázs (34 éves) zongoraművész már bejárta a fél világot. Számos európai nagyvárosban koncertezett, föllépett Izlandon, Japánban, Dubaiban is. A héten Szombathelyen járt, hogy előkészítse őszi koncertjét.

Szenkovits Péter

Havasi Balázsnak már négy-öt évesen a zongora volt az élete. Abszolút hallása van. Kicsi fiúként már pontosan tudta, hogy egész életében zongorázni fog.

A budapesti Zeneművészeti Egyetemet Falvai Sándor és Jandó Jenő tanítványaként végezte el. Huszonegy évesen kezdte tanári pályáját a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában. Több zongoraversenyt is megnyert, az 1999-es Yamaha zongoraverseny első díját is hazahozta.

Szilárd klasszikus zenei alapokra építkezett, napi tíz órákat gyakorolt. Komoly klasszikus karrier várt rá. Mégis másképpen döntött.

A mai kor népszerű dallamait, örökzöld slágereket, filmzenéket adott elő egy zongoraművész klasszikus előadásában, saját felfogásban, feldolgozásban. Egyre népszerűbb lett, 2001-ben adta ki első lemezét Vallomások zongorára címmel. Nem várt, hatalmas sikert aratott. Ugyanabban az évben Évszakok címmel adott ki albumot, majd megjelent a Szív hangjai (2003), a Best of Havasi (2004), s néhány hónappal később a Nappalok és éjszakák című lemeze. Ez utóbbin már saját szerzeményei is szerepeltek.

Immár négy éve csak saját műveit játssza. Ízig-vérig magát adja koncertjein és CD-in: Piano (2005), 7 (Seven - 2006). Alkotásait olyan erővel, töltettel, máskor meg gyengédséggel, finomsággal adja elő; muzsikája és muzsikálása átjárja hallgatósága bensőjét.

Balázs szerzeményeit különleges energiatöltettel mutatja be egy háromtagú zenekari formáció (amelynek ő maga is tagja), az Unbending Trees. Szerzeményei újabb és újabb perspektívába kerülnek.

A zenekar megszólaltatását olyannyira újszerűnek találta a legendás hírű Peter Jenner - aki a Pink Floydot is menedzselte -, hogy fölkarolta a bandát. Akivel egyébként már interjút közölt a The Times-ban a lap vezető zenekritikusa, a külföldön első alkalommal megjelent albumáról pedig több neves újságíró is méltató cikkeket jelentetett meg. Ausztráliában kifejezetten szeretik a muzsikáját, a görögöknél is jól fogy az album, Japánban is komoly érdeklődés mutatkozik iránta.

Hogy mi a titok? Balázs úgy véli: jó csapat, nagyszerű lemezkiadó és kiváló menedzsment csodákra képes.

A zene egyetemes. Mindegy, hogy milyen műfajú, csak jó legyen. Hatása legyen a hallgatóságra. Ezt nem lehet megvásárolni; ez csak a közönség lelkében teremtődik meg , vélekedik Balázs. Az ember odateszi a lelkét, mert le kell nyűgözni a közönséget. A cél csak az lehet, hogy világszínvonalú produkciót hozzunk ki magunkból. Mindig keresem az új dolgokat. Leülök például Bach preludiumokat játszani, hogy a zongoratechnikámat karbantartsam, aztán óhatatlanul is elkalandozom, lezongorázok egy témát, amit utóbb kidolgozok. Csak jó témával foglalkozom, bár igaz, ami igaz, nehéz jót kitalálni. Szóval a legtöbb téma gyakorlás közben pattan ki. S aztán jöhet a színezés.

Balázsnak annyira pozitív a kisugárzása, hogy az a környezetében lévőkre - beszélgetés közben - is jótékony hatással van.

Valószínűleg azért lehet ez, mert nagyon szeretem azt, amit csinálok. Úgy érzem, hogy úgy emelkedik az életem, mint egy rakéta, anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötnöm. Csak azt játszom, ami tetszik, és lám, megnyílnak a dolgok. Amúgy is kinyílt a világ; internet, repülőgép... , mosolyodik el.

Hamarosan Szentendrén koncertezik, egy kis tavacska közepén lévő szigeten zongorázik majd; a fellépését különleges vacsorával kötik egybe. Utána London következik, majd a Sziget Fesztivál. Aztán Mariazell, Szombathely...

Számtalan igazi hírességgel is sikerült már találkoznia. Őket így jellemzi: Ezek nem ikonok. Tök normális, aranyos emberek. Kevesebb sztárallűrjük van, mint a reggeli tévéműsor-vezetők bármelyikének.

Főszponzora az egyik legsikeresebb cég Európában. Ők vállalnak engem, én vállalom őket. Amikor a kezdet kezdetén besétáltam a cég magyarországi vezetőjének irodájába, talán volt már egy lemezem, azt mondtam, hogy nekem komoly terveim vannak, nagyon messze szeretnék eljutni. Azóta tart a partnerség. Ők biztosították be a kezemet huszonötmillió forintra.

Balázs vőlegény, menyasszonyának, Vikinek az édesapja a Hajdúszoboszlón élő Makláry Kálmán (rokonságban van a Makláry színész családdal) festőművész. Apósjelöltem sokszor fest úgy, hogy közben hallgatja a zenémet...

A koncertező zongoraművész, zeneszerző egyébként imádja a sárkányrepülést, és lelkesedik a profi bokszért. Rajong a sportautókért, -motorokért. Fáradalmait a tengerparton szereti kipihenni. De a legnagyobb boldogságot mégis az okozza neki, amiként fogalmaz:

Megtaláltam önmagamat és a közönséget. S ez olyan energiabombaként működik a koncerteken, hogy néha magam is megdöbbenek. Jólesik, ha egyik-másik albumom több hónapon keresztül is benne van ismerőseim, barátaim autójának lejátszójában .

A zene egyetemes. A hatás csak a közönség lelkében teremtődik meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!