régi oklevelek

2021.03.28. 11:00

Az őrségi nemesek nyomában

Lassan harminc éve annak, hogy Benczik Gyula barátommal Kovács Lajos nagyrákosi református lelkésznél jártunk. Az Őrség történetéről beszélgetve Lajos bácsi szóba hozott egy olyan adatot, ami számunkra ismeretlen volt. Megtudtuk tőle, hogy az egyik közelben lakó gazdának, Fölnagy Gyulának több régi oklevele van.

Orbán Róbert

Fotó: Orbán Róbert

Néhány nappal később Fölnagy Gyulát is felkerestünk, s azután, hogy végzett az istállóban, a konyhában ültünk le beszélgetni. Kicsit félve hoztuk szóba a dolgot, az járt az eszünkben, előfordulhat, hogy elzárkózik. Szerencsére nem így történt. Rövidesen elénk tett egy – emlékezetem szerint sárga színű – nejlontáskát, ami tele volt régi oklevelekkel. A legrégebbi közülük 1362-ben íródott…

Azok az iratok, amelyeket a Fölnagy család hat és fél évszázadon át gondosan őrzött, még abban az évben bekerültek a Vas Megyei Levéltárba. A nagyrákosi Fölnagy família egyike az Őrség legrégibb családjainak. Az Őrség lakói a XIV. századtól kezdve fokozatosan elvesztették korábbi kiváltságaikat. Jobbágyok lettek, de bizonyos – egyre fogyó – kedvezményeket még megtarthattak maguknak. Csupán néhány család volt, amelyik a korábbi „szabad állapot” megszűnte után nemesi rangot szerzett, majd azt meg is őrizte. Közéjük tartoztak a nagyrákosi Fölnagyok, Nemesek és Sáskák. Lakóhelyük, a Nemesszer szinte zárvány volt az Őrségen belül. A családok gyarapodásához kevés volt a terület, ezért le-leszakadt egy-egy ág. Így például 1690 táján a Fölnagy család több tagja Nagyrákosról Vaspörre költözött. Ők a katolikus hitet választották, és létrejött a Fölnagy nemzetség katolikus ága. Jó néhány olyan település van a Dunántúlon (Keszthely, Pápa, Nagykanizsa stb.), ahol olyan Fölnagy nevűek élnek, akiknek ősei őrségiek. Ugyanez mondható el a Sáskákra is. Közülük többen Bagladra távoztak. Ott élt a stájerországi úti beszámolóját a Társalkodó című folyóiratban közzétevő Sáska Imre és testvére, Sáska Benedek zalai táblabíró is. (A Nemes gyakori név, ezért esetükben nehéz utánajárni, hogy ki honnan származott.) A Nagyrákoson élő nemesek külön közösséget alkottak, a „nemesi communitas”-t. A nemesszerieknek külön sírkertjük volt. Ma is megvan, de már régóta nem temetnek oda.

Szent József és Szent Mihály egy vaspöri kereszt talapzatán Fotó: Orbán Róbert

Az őrségi falvak többségében egyetlenegy nemest sem találunk, máshol is csak egyet-kettőt. Közülük réginek tekinthető a szalafői eredetű Bekes, a senyeházi Csipán és szentpéteri Babos család – de az első két névvel ma már nem találkozunk az Őrségben. Volt néhány olyan família, amelyik a XIX. századi öszszeírások alkalmával igazolta a nemességét, de úgy, hogy a rangot megszerző elődjük még nem az Őrségben élt. Így például a Gyenesék és a Csekék úgy nyilatkoztak, hogy Szentgyörgyvölgyről származnak. Gyakorlatilag ugyanezt tette a senyeházi Zakál György is, ő nemesnépi előnévvel szerzett nemesi címet.

A cím és a rang nem jelentett eleve jólétet. A fentebb említett családok saját telkükön gazdálkodtak, és két kezük munkájával keresték a kenyerüket. Természetesen közöttük is voltak olyanok, akik eljutottak a pápai, esetleg a sárospataki iskolába, majd ügyvédek, lelkészek vagy tanárok lettek.

Régi síremlékek a nemesszeri temetőben Fotó: Orbán Róbert

Az Őrségben is akadt néhány olyan nemes, aki saját tulajdonú föld híján jobbágytelekre szorult. Az őrségi öntudat, a régi, szabad lét iránti vágy azokban is megvolt, akik jobbágysorban éltek. Szép számmal találunk közöttük olyanokat, akik címeres levél nélkül is sikeresek lettek. Illő megemlíteni néhányukat. A senyeházi Imre Mihály 1780 után „mechanichusként” dolgozott Párizsban, majd Madridba hívták, ahol tíz éven át „királyi machinista” volt. A szalafői Zsoldos István könyvkötőmesterként, a hodosi születésű Könnye Nándor pedig szótárszerkesztőként és pedagógusként szerzett magának érdemeket. Közéjük sorolható Tóth József, kercai jobbágyfiú is, aki 1823-ban a bécsi egyetemen vette át az orvosi diplomáját.

Kiemelt képünkön: A nemesszeri temető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!