Ritkaságok tárháza

2019.07.13. 14:00

Az ország legnagyobb varrógépgyűjteménye

A Kecskemét külső városrészében élő Szilberhorn házaspár az ország legnagyobb varrógépgyűjteményével rendelkezik.

Tóth Sándor

A gyűjteményt tulajdonosai szívesen megmutatják az érdeklődőknek

Fotó: Kecel.hu

A mára mintegy 700 darabot számláló kollekciót egyre nagyobb fi gyelem kíséri, előbb bekerült a keceli, majd a Bács-Kiskun megyei értéktárba. A házi múzeumban a nálunk gyártott varrógépek mellett német, amerikai, kanadai, francia, kínai, ausztrál, szovjet és lengyel márkák is megtalálhatók.

A gyűjteményt tulajdonosai szívesen megmutatják az érdeklődőknek Fotó: Kecel.hu

Szilberhorn Gábor és felesége közel két évtizede gyűjti, javítja/restaurálja a háztartási, ipari, gyermek- és játék varrógépeket. Magukénak vallva a ma ritkaságszámba menő régi értékek megőrzését és bemutatását is, mivel gyűjteményüket szívesen megmutatják, mesélnek történetéről a Kecskemétre érkezőknek.

A varrógép-kollekció legrégibb darabja francia gyártmányú, 1863-ból származik. Ugyancsak ritka kincsnek számít az 1864-es amerikai Shaw&Clark. Személyes kedvenc az Edmond Brion párizsi varrógépgyártó és -kereskedő Bijou márkanevű gépe. A hazai ritkaságok is megtalálhatók a gyűjteményben, mint az Adria márkanévvel gyártott gépek 1896-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!