Mit jelent nekik a vallás?

2019.04.17. 07:00

Az osztrák fiatalok és a hit

Ausztriában a fiataloknak mindössze egy százaléka vélekedik úgy, hogy az egyház fontos szerepet tölt be a társadalomban.

Vas Népe

A kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, húsvét előtt az osztrák Ifjúsági Kulturális Kutatóintézet (Institut für Jugendkulturforschung) arról kér­dezte a 10 és 19 év közötti fiatalokat, hogyan viszonyulnak a valláshoz.

A megkérdezetteknek mint­egy a fele azt válaszolta, hogy nem nagyon tud mit kezdeni a vallással, érzelmileg nem érinti meg a hit. Megkérdezték a fiataloktól egyebek között azt is, mire gondolnak, ha a vallás szót hallják. 38 százalékuk azt mondta, a szó hallatán semmi nem jut eszébe, 7 százalékuk pedig őszintén bevallotta, hogy a vallás semmit sem jelent számára.

A fiatalok több mint egyharmada nem érzi azt, hogy vallási-ideológiai háttere volna. Ebbe a csoportba tartoznak a teljes vallási elkötelezettség nélküli, egyre növekvő számban a nagyvárosok központjaiban élő fiatalok, de olyanok is, akiket megkereszteltek, mégis eltávolodtak a felekezetüktől.

A templom épületével mindenekelőtt a vallási szimbólumokat és az egyházi szertartásokat kapcsolják össze, mint például a keresztelő vagy az egyházi esküvő, a hit, a kereszténység vagy akár a hívők közössége.

Minden negyedik fiatalkorú kritikusan viszonyul a valláshoz. A többség úgy véli, hogy a vallás magánügy, mindenkinek a saját dolga eldönteni, gyakorolja-e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!