Hétvége

2006.12.09. 03:25

Brenner-emlékév kezdődik

Brenner János-emlékévet hirdet meg a szombathelyi megyés püspök. Dr. Veres András ezt jövő szombaton délelőtt fél 11-kor ünnepélyesen jelenti be a szombathelyi székesegyházban tartandó szentmisén.

Burkon László

A tragikus esemény közelgő 50. évfordulója alkalmából dr. Veres András megyés püspök Brenner János-emlékévet hirdet meg a szombathelyi egyházmegyében. Az emlékév megnyitása jövő szombaton délelőtt fél 11-kor püspöki szentmise keretében lesz a székesegyházban.

Az ünnepi szentmisére dr. Veres András szeretettel hívja és várja az egyházmegye papjait és híveit, Brenner János valamennyi tisztelőjét. A püspöki szentmisét élőben közvetíti a Magyar Katolikus Rádió.

- Vértanú papunk boldoggá avatási ügye folyamatban van, szeretnénk meggyorsítani ennek egyházmegyei szakaszát, hogy az elkészített dokumentumokat 2007 decemberében felterjeszthessük Rómába. A Brenner János- emlékév meghirdetésével szeretnénk elérni azt is, hogy jobban megismerjék híveink Brenner János életét, aki a papi hivatás és az Oltáriszentség vértanúja, valamint a minisztránsok pártfogója - nyilatkozta egy alkalommal a megyés főpásztor.

Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelében olvasható: Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik (Róm 8,28). Ezt a bibliai mondatot választotta Brenner János újmisés papi mottójául, amikor teológiai tanulmányai befejezéséhez érkezvén a papszentelésére készült. Ez a szentírási idézet lett a sírfelirata is, s most, a halálának 50. évfordulójára meghirdetett Brenner János-emlékévnek is ez a jelmondata.

A rábakethelyi plébánián és a hozzá tartozó filiákban az adventi koszorún az öröm rózsaszín gyertyája helyett egy piros található a három lila mellett. Ez a piros gyertyás koszorú emlékeztet az egykori káplánra, aki advent 3. vasárnapjára virradóra szenvedett vértanúhalált. A rábakethelyi hagyományt átvéve ezzel a piros gyertyás koszo- rúval a hívek már most kapcsolódhatnak a Brenner János-emlékévhez. Javasoljuk, hogy a templomokban, az iskolák osztályaiban és a családi otthonokban ilyen piros gyertyás koszorút készítsenek. A gyertyagyújtások alkalmával emlékezzünk meg a meggyilkolt káplán életéről, papi szolgálatáról, valamint vértanúságáról, és imádkozzunk boldoggá avatásáért - olvasható egyebek mellett azon az internetes portálon, amit az egyházmegye az emlékév alkalmából készített (www.brennerjanos.hu).

Az emlékév meghirdetésének másnapján, december 17-én, vasárnap 10 órakor szentmisét mutat be Brenner József szombathelyi püspöki helynök a rábakethelyi plébániatemplomban, ahol testvére, Brenner János káplán volt. E templomból indult utolsó útjára János atya 1957. advent 3. vasárnapjának előestéjén, amikor beteghez hívták, de útközben megtámadták és megölték. A szentmisén ugyancsak meggyújtják az adventi koszorú harmadik, piros színű gyertyáját.

Ezt a szentmisét élőben közvetíti a Kossuth Rádió.

Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik címmel megjelent egy segédkönyv is a Brenner János-emlékévre. Dr. Veres András püspök a következőket írja a könyv előszavában: E kis könyvecske sok testvéremnek lelkes munkáját dicséri, akik velem együtt rendkívüli lehetőséget látnak e jubileumi év megünneplésében, ezért szeretnék azok munkáját segíteni, akik maguk is készek részt vállalni egyházmegyénk lelki megújításában. Amikor ajánlom ezt a kis segédkönyvet, egyben kérem is a paptestvéreket, a hitoktatókat és a lelkipásztori kisegítőket, hogy az év folyamán minden lehetőséget ragadjanak meg arra, hogy a rájuk bízottak figyelmét e hősies keresztény életpélda szemlélésére és követésére irányítsák. Tegyék ezt különösen nagy gonddal a prédikációban, a hitoktatásban és a közös imádságban. Ez a könyv igyekszik segítséget nyújtani a keresztény családoknak, de az egyéni elmélkedés és imádság elmélyítésére is alkalmas.

Az elkövetkezendő tizenkét hónapban számos alkalommal tartanak imanapot Brenner János boldoggá avatásáért, legközelebb január 28-án. Májustól minden hónap 13-án lesz szentmise a szentgotthárdi Jó Pásztor Emlékkápolnában, ahová számos alkalommal szerveznek zarándoklatokat az esperesi kerületek. Ugyanitt tartják június 30-án az egyházmegyei ifjúsági találkozót. A Brenner-emlékév bezárása 2007. de- cember 15-én lesz a szombathelyi szalézi templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!