Hétvége

2013.05.17. 11:11

Csak egy gomb maradt belőlük

Szombathely - A Katyn-i erdőben történt kettős tragédia emlékére megalkotott művét kivételesnek látta a zsűri, ezért kitüntető oklevelet kapott Polgár Csaba képzőművész a lengyelországi Lódz-ban megrendezett14. Textiltriennálén.

Merklin Tímea

Míg 1976 óta Szombathely nevével csengenek össze a Nemzetközi Miniatűrtexti Biennálék és Triennálék, addig a szomszédos Lengyelországban a Fal- és Tértextileknek van rendszeres nemzetközi fóruma 1972-től. A Lódz-i 14. Textiltriennálén 150 munka képvisel 50 országot.

A szombathelyi triennálékkal ellentétben, ahol egy zsűri dönti el, ki kerülhet be a kiállításra, Lódzban másképp működik a bekerülés. A Triennálé Bizottság minden országban felkér egy-egy a szakmát jól ismerő konzulenst, aki legjobban ismerve a helyi viszonyokat, megteszi ajánlatát, hogy ki képviselje az adott évben az országát.

Ezek a konzulensek egyetemi professzorok valamint nagy textilgyűjtemények vezetői általában, ritkábban művészek. A 2013. május 6-án nyílt lódz-i Textiltriennálét megelőzően ismételten Cebula Anna a Szombathelyi Képtár igazgatóját, textilgyűjteményének vezetőjét kérték fel magyar konzulensnek. 800 magyar aktív textilművész közül idén Kókay Krisztina, Polgár Csaba és Solti Gizella művészeket választotta.

A 12 négyzetméteres textil fák sziluettjeit ábrázolja, sírgödröt, ledöntött falakat. Az alján 73 gomb van rászórva. Fotó: Kiss Teodóra

Kókay Krisztina Palást III. (Szt. István intelmei) című 2x4,5 méteres munkájával szerepel. Polgár Csaba Katyni-lepel 4x3 méteres fénynyomatát állítja ki, míg Solti Gizella Barbár a kertben a lengyel születésű Zbigniew Herbert hasonló című esszéjének ihletésére született gobelinjét mutatja be (1,6x1,4 méter).

Polgár Csabát kreatív, friss, nagy érzelmeket megmozgató művei miatt kértem meg a lengyelországi szereplésre. Olyan fény-nyomataira gondoltam, mint a zsennyei 1000 éves tölgynek emléket állító Sennyei lepel vagy a Békássy lovas-lepel. A Lódz-i kiállításra mindig csak új művel lehet pályázni, úgyhogy Polgár Csaba erre az alkalomra készítette el a Katyn-i lepel című művét.

A textil annak a lengyel történelmi drámának állít emléket, hogy a lengyel vezetés krémjét több száz katonatisztet és értelmiségit 1940. április 10-én legyilkolták a Katyn-i erdőben. Még tartott a háború, amikor a németek már tettek jelentéseket a Katyn-i tömegsírokról, s hogy a mészárlást az oroszok követték el, a tragédiát mégis több évtizedes hallgatás követte, mert az ország bekerült a szocialista táborba. Andrzej Vajda 2007-ben készített filmet a Katyn-i tömeggyilkosságról. A film utolsó mondata: Mi marad belőlünk? csak egy gomb.

- Érdekes, hogy Polgár Csaba nem látta ezt a filmet, mégis úgy döntött, hogy gombokat szór a fény-nyomatra. Fogadta őt Budapesten egy lengyel katonai hagyományokat őrző szervezet, tőlük kapott egy gombot, arról készült egy öntvény, ez alapján pedig a többi gomb, pontosan 73, mert ennyi év telt el a gyilkosságok óta - meséli Cebula Anna.

- A fény-nyomaton a ráhelyezett tárgyak nyoma látszik: kulcsok, téglák, mintha sírgödröket is látnánk, és az erdő fái mögött a holtak szellemei jelennek meg. A mű olyan hatásos, hogy a lengyelek szíve elszorul, megkönnyezik az erős érzelemmel átjárt munkát, és a fájdalom átérzésében tanúsított részvétet.

Cebula Anna képtárigazgató a Lódz-i Textiltriennálé magyar konzulense választotta Polgár Csabát, akinek Katyn-i leple nemzetközi elismerést kapott. Fotó:  Kiss Teodóra

A lengyel művészek egy része évfordulókhoz kapcsolódóan foglalkozik a témával, de ilyen még nem volt, hogy magyar művész választotta volna. Polgár Csaba nem is csak ezt, hanem a kettős tragédiát idézi, hiszen még egy szerencsétlenség is kötődik e naphoz: a 70. évfordulón, 2010. április 10-én lezuhant az emlékezni induló lengyel politikai vezetés repülőgépe, az államfő, Lech Kaczynski is odaveszett.

Polgár Csabának aki 2012-ben kapta meg a NYME Professzor Emeritus címet húsz évvel ezelőtt már volt önálló kiállítása Lódzban, az akkori igazgató, Norbert Zawisza hívta meg, a mindenkori Textiltriennálék elnöke, aki az egykori textilgyárat 32 éves igazgatása alatt rendbetetette és felújíttatta. A hatalmas épületkomplexumban van textiltörténet, textilgyártás-bemutató, rengeteg gyűjtemény. A mostani triennálé október 31-ig lesz látható Lódzban.

A Katyn-i leplet 2014. április 10-én majd Budapesten is bemutatják, utána a Szombathelyi Képtárban is látható lesz. A 14. Triennáléval egyidőben nyílt meg Lódzban a Lengyel Országos Fal és tértextil Triennále, a Lengyel Országos Minitextil Triennále és újdonságként a YTAT (Ifjú Művészek Nemzetközi Textilriennáléja Young Textile Art Triennial), amelyiken három fiatal magyar MOME-s hallgató állította ki munkáit: Kovács Mónika, Söptei Eszter, Véssey Anna).

Ezeket a kiállításokat sok ezren fogják látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!