Hétvége

2007.06.30. 02:26

Csak egy mozi

pincétől a padlásig; Németh Sándor, a Savaria filmszínház napokban leköszönt igazgatója nemrég időutazásra hívta a mozi-feelingre szomjazókat. A hazai ...

Kozma Gábor

Majd jöttek a sejtelmes zugok. Elsőként a pince, amely pazar közösségi tér is lehetne, ha fűtés-korszerűsítés fedőnévvel nem építettek volna belé egy komplett Orion űrhajót. És az előtér, a hangulatos presszó, a jellegzetes lépcsősor, majd a gépház: itt dobog a moziszív. Kissé fura látni, amint a pergő képek először a lencse előtti üveglapon torzulnak, majd pengeélesen a nagyvászonra vetülnek. Egy nagy illúzió az egész, olyasféle, mint az élet. Élénk feltűnést kelt ma is a falba épített vaslétra, amelyen felkapaszkodva a padlástérbe tekinthetünk. Elvarázsolt helyszín; hobbit-tanya, zombibarlang, denevéremberek találkozóhelye. Legalábbis mindez beleképzelhető. És a jelen, a belül megújult mozi méltatlan köntöse. De mi arra gondolunk, hogy míg a vásznakon emberi sorsok peregtek, ad-dig a valós terekben történelem íródott. Helyi kultúrtörténelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!