Mesélő házak

2019.10.06. 07:00

Csehszlovákia számára kémkedett Roboz Béla – Mérget ivott a börtön helyett

1933. október 8-án Somogyi Sándor és Csik László csendőrök Kőszegszerdahely határában két gyanúsan viselkedő emberre lettek figyelmesek, akiket igazoltatni akartak, de az egyik a határ irányába elfutott, míg a másikat a járőrök a községházára kísérték.

Feiszt György

Roboz Béla Csehszlovákia számára kémkedett, a kőszegszerdahelyi községházán még jól volt

Fotó: Unger Tamás

Mivel a belügyminisztérium érvényben lévő körözése szerint várható volt, hogy Ausztriából illegális módon kémtevékenységet folytató személyek érkeznek Magyarországra, Tomasovics körjegyző Kőszegre telefonált és az onnan gépkocsival érkező Dombi Mózes és Szamosi József belügyi tisztviselőknek a férfit átadták.

Az elfogott férfi a csendőrlaktanyába már eszméletlen állapotban érkezett, mivel a vizsgálat megállapítása szerint még Szerdahelyen a zsebéből elővett kis üvegből felhajtott valamit. Feltételezték, hogy mérget ivott, de Pomozy József, a laktanya orvosa hiába adott be neki ellenszert és alkalmazott gyomormosást, a beavatkozás eredménytelen volt. A helyszínre hívott Windisch Aladár városi orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Amikor az ismeretlen férfi poggyászát átkutatták, abban személyazonosságot igazoló papírok nem voltak, de találtak Roboz Béla névre Bécsbe címzett francia nyelvű leveleket, fényképezőgépet, az osztrák–magyar határ objektumairól készült fényképfelvételeket, a Fertő-tó környékét mutató térképvázlatokat, valamint egy kloroform-éter keverékkel telt termoszt.

Roboz Béla Csehszlovákia számára kémkedett, a kőszegszerdahelyi községházán még jól volt
Fotó: Unger Tamás

A rejtélyes eset előzményeit és részleteit az osztrák–magyar hatóságok együttműködése során egy Felsőőrben, 1934-ben lefolytatott büntetőper tisztázta. Az aradi születésű Roboz Béla, Imre nevű testvérével a Tanácsköztársaság idején a „Pesti Élet” című lap kiadója volt. Budapest román megszállása után Kolozsvárra tették át székhelyüket, ahonnan 1920-ban a román hatóságok mindkettőjüket Magyarországra toloncolták. Kommunista izgatás miatt börtönözték be őket, amelynek letöltése után emigráltak Ausztriába. Az osztrák állampolgárságot szerzett Roboz Béla 1929 óta Bécsben újságíróként dolgozott, ahol Novak Miecislav tábornok az utódállamok, elsősorban Csehszlovákia javára folytatandó kémtevékenységgel bízta meg.

Roboz konspirációs kapcsolat révén ismerte meg Zelky Jenő magyar tisztet, akinek közreműködésével jutott magyar katonai információkhoz. A per során derült ki, hogy Zelky egy elszámolási vita miatt csalta a határra és szándékosan juttatta Robozt a magyar hatóságok kezére. Tettéért a felsőőri bíróság „emberrablás” címén egy évi börtönre ítélte. Azt csak vélelmezni lehet, hogy Roboz Béla a magyar börtön helyett választotta az öngyilkosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!