Hétvége

2012.03.25. 08:09

Desztillált vízzel autózunk?

Mai energiaéhes világunkban meg kell ragadni minden alternatív forrást, amivel helyettesíthetők a már megszokott, ám egyre fogyatkozó készletek.

Benkő Sándor

Kádár Lehel egyébként csak úgy mellékesen említi meg, hogy jó néhány járműféleség kifejlesztése, tervezése köthető a nevéhez. Tervezett a Balaton partjára gőzmozdony kinézetű, gumikerekes városnéző járművet, ami három kocsit húz. De készített motor meghajtású, háromkerekű fagylaltos kocsit, továbbá különleges állatok, vagy rakományok szállítására is alkalmas, speciális járműveket.

Mindennapi csodaszerek (jegyzet)

Az autózás profi világából, a hadiiparból egyre gyakrabban kerülnek át mindennapi felhasználásra olyan találmányok, amiknek mára már lejárt a szavatosságuk. A Forma–1 versenyautóiban több mint két éve használatos KERS a magyar hibridautó révén átkerülhetne a hétköznapok járműveibe is. Az egykori COCOM-listás dolgok mára már elavultakká váltak. Vannak persze örökérvényű, ma is használatos találmányok, amelyek „ötlete” magyar koponyákból pattant ki. Egyszer egy előadásában Czeizel Endre is foglalkozott a magyar géniusz tudományos és genetikai magyarázatával. A teljesség igénye nélkül: a floppi lemez, a dinamó, a golyóstoll, a hangosfilm, a helikopter, a holográfia, a gázturbina, a porlasztó, a szódavíz, a telefonközpont, a tolósugaras hajtómű, a transzformátor, a sűrített levegős légzőkészülék, a gyufa, a csuklós autóbusz, a forgókondenzátoros rádió, a TV képcső. Vagy éppen az írásunkhoz is kapcsolható bolygóműves sebességváltó, amit a Ford T-modelljében használtak először, vagy egy másik neves autómárka dízeladagolója – ez mind a magyar szürkeállomány szellemi terméke. Persze nem kis közünk van a láncreakció, az atom- és a hidrogénbomba felfedezéséhez sem. A tudomány rendkívül fontos a világunkban, lefordítva a mindennapi életre hasznos is, ami sok esetben megkönnyíti, megmentheti vagy meghosszabbíthatja az ember életét. Talán ez lenne a tudomány legfontosabb feladata. Lassan-lassan egyre nagyobb prioritást élveznek a mindennapjainkban is hasznosítható kutatások, amik felemelhetnek sanyarú sorsú népcsoportokat, véget vethetnek az éhínségnek.

Mindennapi csodaszerek (jegyzet)

Az autózás profi világából, a hadiiparból egyre gyakrabban kerülnek át mindennapi felhasználásra olyan találmányok, amiknek mára már lejárt a szavatosságuk. A Forma–1 versenyautóiban több mint két éve használatos KERS a magyar hibridautó révén átkerülhetne a hétköznapok járműveibe is. Az egykori COCOM-listás dolgok mára már elavultakká váltak. Vannak persze örökérvényű, ma is használatos találmányok, amelyek „ötlete” magyar koponyákból pattant ki. Egyszer egy előadásában Czeizel Endre is foglalkozott a magyar géniusz tudományos és genetikai magyarázatával. A teljesség igénye nélkül: a floppi lemez, a dinamó, a golyóstoll, a hangosfilm, a helikopter, a holográfia, a gázturbina, a porlasztó, a szódavíz, a telefonközpont, a tolósugaras hajtómű, a transzformátor, a sűrített levegős légzőkészülék, a gyufa, a csuklós autóbusz, a forgókondenzátoros rádió, a TV képcső. Vagy éppen az írásunkhoz is kapcsolható bolygóműves sebességváltó, amit a Ford T-modelljében használtak először, vagy egy másik neves autómárka dízeladagolója - ez mind a magyar szürkeállomány szellemi terméke. Persze nem kis közünk van a láncreakció, az atom- és a hidrogénbomba felfedezéséhez sem. A tudomány rendkívül fontos a világunkban, lefordítva a mindennapi életre hasznos is, ami sok esetben megkönnyíti, megmentheti vagy meghosszabbíthatja az ember életét. Talán ez lenne a tudomány legfontosabb feladata. Lassan-lassan egyre nagyobb prioritást élveznek a mindennapjainkban is hasznosítható kutatások, amik felemelhetnek sanyarú sorsú népcsoportokat, véget vethetnek az éhínségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!