Hétvége

2017.06.23. 17:44

Avokádó kisasszony, Brokkoli úr és a többiek: egy egészséges olvasnivaló nyárra

A zöldségesnél bármi megtörténhet. Ezt Kostyák Borbála és Kovács Dorottya is tudja. Egyikük kitalálta és leírta, a másikuk lerajzolta. Így született meg Misi és az ő rakoncátlan zöldségei.

Nagy Ildikó

Bevallom, kicsit féltem, amikor egykori kollégánk, a Kissomlyón élő Kostyák Borbála elküldte készülő gyerekkönyvének néhány fejezetét. Hiszen nem mindig kerekedik ki jó dolog abból, ha egy háromgyermekes anyuka egyszer csak úgy érzi, neki mesekönyvet kell írnia. Aztán amikor elkezdtem olvasni az első fejezetet, amelyben a hároméves Misi olyan kedvesen teremtette le az állandóan fanyalgó citromokat, hogy menten elszégyelltem magam. És ez így volt rendjén: a Misi és a rakoncátlan zöldségek ugyanis nagyon hasznos gyerekkönyv. Bájos, okosan tanító. A zöldségektől ódzkodó kisfiúk és kislányok megismerhetik – és akár meg is szerethetik – az operaénekesnőnek készülő Avokádó kisasszonyt, Brokkoli urat, a zöldségek házmesterét, a gömbölydedsége miatt pityergő Dinnye Dalmát, aki szívesebben lenne Uborka Uzonka, mert ő legalább hosszúkás, de végül megbékél, mert megtalálja Dinnye Dénest, aki ugyanolyan kerek volt, mint ő. És ott van Pityó, a krumplifiú, Fuszulyka, a zöldbablegény és persze a már felnőtt Misi, a zöldségesfiú, aki bár már gyermekként rádöbbent, hogy érti a zöldségek és gyümölcsök beszédét, dr. Banán Brigitta lélekgyógyász diagnózisa nélkül talán soha nem jött volna rá, hogy fülig belehabarodott Lániba, a festőnek készülő egyetemista lányba. Szóval ebben a könyvben van minden: vicces történetek, izgalmas kalandok, egy kis szerelem, no meg sok-sok vitamin, és nem mellékesen a hagymalekvár titkos receptje is megbújik a sorok között.

Az alkotók és a gyerekek a könyv kissomlyói bemutatóján: balról Kostyák Borbála, ölében két kisfia, Lőrinc és Matyi, középen Jancsika. Kovács Dorottya mögött Bori lánya, Zsóka, ölében Luca
Fotó: Nagy Ildikó

Kovács Dorottya gyönyörű rajzai pedig még szerethetőbbé teszik a szereplőket. Annak ellenére is, hogy a könyv írója, Bori nem bajszosnak képzelte Misit. Ez a nemrég megjelent könyv bemutatóján derült ki, Kissomlyón. Az alkotók ugyanis egy faluban élnek. Bori azt mondja, amikor kipattant a fejéből a könyv ötlete, azonnal tudta, hogy Dorkát kéri meg, illusztrálja a történetet. Hogy hogy nem, a szombathelyi művészeti szakközépiskolában grafikus szakon végzett, majd tanítóként diplomázott, jelenleg a falu könyvtárosaként dolgozó Dorkának addigra már sokszor megfordult a fejében, hogy egyszer, valamikor szeretne egy gyerekkönyvet illusztrálni.

Ahogy készültek a fejezetek, úgy születtek meg a karakterek: a bajszos Misi, a göndör hajú Láni, a nagy kedvenc, a bíborvörös meggycsalád, a régi satupad fölött bütykörésző Kázmér bácsi és a többiek.

Misi és a rakoncátlan zöldségekkel teli birodalma
Illusztráció: Kovács Dorottya

Bori azt mondja, csak elkezdeni volt nehéz. Amikor megvolt az alapötlet, könnyen jött a folytatás. A három gyermeke, Zsóka, Lőrinc és Matyi, sokat segített ebben: a régi kissomlyói iskola átalakított épületében éldegélő családban ugyanis igény van a mesére. Így aztán anya mindig mesél. Ráadásul mindent megszemélyesít. Az autójukat például Teknőc Ernőnek, a mosogatógépüket Cervantesnek hívja. Nem mellesleg hagymalekvárban és bodzaszörpben is verhetetlen: utóbbiból az idén száz üveggel tett el. És persze anyaként ő is azt szorgalmazza, hogy a gyerekek chipsek és ételfestékkel színezett cukorkák helyett rágcsáljanak inkább friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Bori ősszel veselkedett neki az írásnak, a hűvösebb hónapok ideálisak voltak a meseíráshoz. Tél végére összeállt a történet, és szerencsére akadt egy barát, aki vállalta a tördelést és egy másik, aki ajánlott egy kiadót. Így aztán néhány napja a Misi és a rakoncátlan zöldségek felkerült a könyvesboltok polcaira. Bori és Dorka azonban nem érik be ennyivel, ők már továbbszőtték a történetet, így elképzelhető, hogy Misiből, Lániból, Avokádó kisasszonyból és a többi rakoncátlan zöldségből báb vagy plüssfigura lesz. De addig is: szívesen mennek mindenhova, ahol mesélhetnek. Legközelebb például június 26-án, hétfőn 17 órakor Szombathelyen, a Kossuth Lajos utca 15. szám alatti kézműves műhelyben lehet találkozni velük.

Avokádó kisasszony operaénekesnő szeretne lenni
Illusztráció: Kovács Dorottya

A szerzők óvodásoknak, kisiskolásoknak szánták a könyvet, én viszont úgy gondolom, szakirodalomnak is kiváló: a nagyáruházak pénztáraiban üldögélő nagyobb lányok és fiúk is bátran forgathatják és akkor talán nem fogják egy brokkolival a kezükben feltenni a kérdést: ez karfiol?

A Misi és a rakoncátlan zöldségek nyárra is remek olvasmány, annak ellenére is, hogy a szerzők figyelmeztetése szerint nyomokban mogyorót tartalmazhat. Higgyék el: üdítő történet. Fogyasszák egészséggel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!