Frissen Vasból

2021.07.10. 20:30

Egy egész zenekart képes pótolni – Kisfilm készült Kiss Márton zongoraművészről

Kisfilm készült Kiss Márton zongoraművészről, amelyből kiderül, hogy kosárlabda- játékvezető és futballista is. A nyári programját látva kikerekedik, hogy egy egész zenekart képes pótolni, ráadásul úgy, hogy karmester és korrepetitor egyben. A pedagógusi munkájáról pedig csak keveset beszéltünk.

Merklin Tímea

20210708 Sé Kiss Márton zongoraművész Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Három éve bekerült Az ötven tehetséges magyar fiatal programba, ennek kapcsán keresték meg most, mert olyan embert akartak megszólaltatni, aki több területen tevékenykedik, így az ifjú zongoraművész a sport miatt volt a készítők számára érdekes.

– NB II.-es meccseket vezetek, hét végén tudok ezzel foglalkozni vagy este. Délelőtt zongoradarabokat gyakorolok, a tanévben délután tanítok a szombathelyi művészeti szakgimnáziumban, illetve négy éve óraadó vagyok Grazban, a Johann-Joseph- Fux Konzervatóriumban, november 1-jétől még több órát fogok vállalni ott. Korábban sakkoztam is versenyszerűen, de azt időhiány miatt abbahagytam. Szerettem sakkozni, mert logikai játék, fontos az elméleti felkészültség és a koncentráció, voltak jó eredményeim országos versenyeken – tudtuk meg Marcitól, aki az ideje egy jelentős részét inkább a tanításra szánta, mert küldetésének tartja azt is, hogy a „csiszolatlan gyémántokat” megtalálja, és segítse azt az utat, hogy miképpen lesz belőlük „drágakő”.

A Tehetségek és sikertörténetek program célja – aminek keretében a film készült –, hogy fiatalok tanácsokat adjanak még fiatalabbaknak, hogy a tehetségüket miként tudják kibontakoztatni, mire figyeljenek, hogyan állítsanak fel prioritásokat. A zongoraművész arról is beszél a filmben, hogy sokszor volt második helyezett, többször, mint első, ez hajtotta, hogy még több munkát tegyen a tevékenységeibe. Kiemelte az időbeosztás fontosságát, és azt, hogy a fiatalok ne féljenek a találkozások sokszínűségétől, a más szakterületekről való tapasztalatszerzéstől, ne maradjanak benne csak abban a körben, ahol a tehetségüket számontartják, merjenek azon kívülre menni, és az elsődleges hivatásukhoz nem tartozó élményekkel találkozni.

A fiatal zongoraművész sok mindent csinál – magas szinten Fotó: Cseh Gábor

Kiss Márton előtt nagyon gazdag hónapok állnak: Montenegróba megy nyaralni, onnan egy varsói mesterkurzusra, ami félig-meddig szintén nyaralásnak számít, de azért egy szólóest is belefér: Muszorgszkijtól az Egy kiállítás képeit játssza és Liszt-átiratokat. Az orosz zeneszerző művét adja elő az augusztus 19-én 15.30-kor Szombathelyen, az Uránia udvarban megrendezendő Művészpénteken is. Előtte fellép a hetyei művészeti napokon augusztus 13-án a Svájcban tanuló Zolnai Fannival – aki korábban tanítványa volt –, a fuvolista lány zongorakísérőjeként. Harmadszor fognak együtt koncertet adni.

A fiatalember közben többször felkeresi majd a Balatont a feleségével, Szigligetre és Füredre szeretnek menni. A fürdőzős napok között kijár Grazba, ahol Bizet Carmen című operáját próbálják egy különleges formációval. Marci egy olyan kamaraopera-csoportnak a tagja, amelynek célja, hogy nagy színpadtechnika nélkül kisebb helyekre is el tudjanak vinni operákat, így a Kőszegi Várszínházba is, ahol nem gyakran van opera (hét éve volt műsoron az Ostromopera fúvószenekarral). A Carment négy énekesre, egy fuvolára és egy zongorára minimalizálta az Opera Mobile Graz elnevezésű formáció, amelynek egyébként négy magyar tagja van: Marcin kívül három Grazban élő magyar. Szőke Csaba (bariton) az együttes vezetője, aki ebben az operában Escamillo, a torreádor és Morales szakaszvezető szerepét énekli, közben átöltözik. Sáfrány Éva (mezzoszoprán) lesz Carmen, a cigány lány, és magyar a fuvolaművész: Litscher-Nagy Zsuzsanna, aki Ausztriába ment férjhez.

– A Carmenben én vagyok a zenekar, mert a zongora a zenekari kíséretet játssza, mellette csak a fuvola a hangszer, amely a cigány lány megjelenésekor lép be, és a legismertebb dallamokat szólaltatja meg – mondta Kiss Márton, aki korrepetitor és karmester a próbafolyamatokban. – Én tanítom be a darabot, én kísérem az énekeseket, én próbálok velük végig. De én vagyok az is, aki jelez, ha nehéz belépések vannak, én adom a tempókat, és ha a próbán nincs jelen valamelyik énekes, akkor zongorán bejátszom az ő szólamát.

Bizet művét azért választották, mert a Carmen az egyik leghíresebb opera, ugyanakkor fontos, hogy jól adaptálható hat személyre – és kisebb színtérre. Kőszegen augusztus 18-án 20.30 órakor kezdődik a bemutató.

Kiemelt képünkön: Kiss Márton délelőttönként gyakorol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!