Hétvége

2014.10.10. 16:40

Egy flashmob erejéig a Savaria Szállónál kávéztak

Az egykori Savaria Szálló a „Nyugat Királynője”, Szombathely emblematikus épülete volt. Neves színészek, sportolók is lakták, de szállodai és éttermi, kávéházi funkcióján kívül a város egyik fontos kulturális és szórakoztató központjának szerepét is betöltötte.

Merklin Tímea

A híres-rangos bálok, életre szóló családi események mellett koncerteket, kabaréesteket, színházi előadásokat is tartottak benne.  1914. április 8-án kezdték építeni a szállót – innen eredeztetik az idei centenáriumot. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban egy csapat dolgozik azon, hogy a száz év dokumentumait, emlékeit összegyűjtse, komoly közösségépítő tevékenységet is folytatnak ennek érdekében. Horváth József helytörténész kutatómunkát végez, írja a szálló történetét.

Sokan elhitték a játékot, hogy újra megnyílt a 100 éves Savaria Szálló terasza, de csak egy flashmob volt a Berzsenyi Dániel Könyvtár novemberi kiállításának népszerűsítésére. A könyvtár egy internetes közösségi oldalon gyűjti a képeket, dokumentumokat, hogy összerendezgesse őket.

– Együttműködünk a Vasi Múzeumbarát Egylettel, amelynek titkárával, Tóth Kálmánnal közösen dolgozunk az anyaggyűjtésen. Júliusban létrehoztuk a Savaria szálló elnevezésű közösségi oldalt, ahova személyes történeteket, bejegyzéseket, dokumentumok, fényképek feltöltéseit vártuk. Az oldalnak óriási sikere van, az emberek nemcsak reagáltak a felhívásunkra, de régi munkatársak, akik hosszú évek óta nem látták egymást, itt találtak egymásra, ezen a felületen beszélgetnek, üzennek egymásnak – mondja Szalainé Bodor Edit könyvtáros, aki az előkészítő munkát a Berzsenyi könyvtár részéről koordinálja.

Tóth Kálmán alkalmi pincér, a Vasi Múzeumbarát Egylet titkára és a vendég, a flashmob ötletgazdája: Spiegler Tibor. Fotó: Unger Tamás

– Velünk is folyamatosan kapcsolatban vannak, sok felajánlás érkezik: fotókat, nyomtatványokat, tárgyakat (tálcákat, csészéket, kanalakat) is hoznak. Az ország távolabbi tájairól, Budapestről, Gödöllőről is írtak.

A Berzsenyi könyvtár egy szállodai honlapkészítő versenyt is indított általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolások számára. A pályázat díjait szombathelyi szállodák ajánlották fel. A beadási határidő november 28-a. A Spiegler Tibor szervezte flashmobot a Savaria Szállónál október 3-án figyelemfelhívásnak szánták: eljátszották sokak álmát, hogy újra kinyit a szálló, és csodák csodája: tényleg benépesedett a terasz.

– „Villámcsődületnek" szántuk, de legalább egy órán át tartott, mert a résztvevők nagyon jól érezték magukat, senki nem akart hazamenni. A Május 1-ből hoztunk székeket, vittünk csészéket, kanalakat, szódás szifont, kávét és békebeli málnaszörpöt kínáltunk két alkalmi pincérrel. Másnap plusz kétszáz ember csatlakozott a szálló közösségi oldalához, aminek így már több, mint ezer rajongója van. A flashmob a novemberi könyvtári rendezvényünket is reklámozta: kiállítást nyitunk a szálló történetéből és kerekasztal beszélgetés lesz egykori szállodai munkatársakkal – jön pincér, recepciós, belsőépítész, zenész –, akik ide kapcsolódó híres emberekről, társadalmi eseményekről és az emlékeikről mesélnek.

Ünnepség lesz, vagyis csak a szépre emlékezünk, nem foglalkozunk az utóbbi 15 év történetével, és extra meglepetések is várhatók. Egy érintőképernyős terminálra feltöltjük valamennyi fotót, ami addig érkezik. A kiállításra mindent kirakunk, amit az emberek hoznak.  A Savaria Szállóhoz sokaknak van kötődése a szalagavatók, esküvők, bálok miatt is. Van, aki megőrizte az esküvője után itt töltött három éjszaka számláját. Ő is eljön a könyvtári rendezvényre, párjával most lesz az 50. házassági évfordulójuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!