Hétvége

2006.11.25. 03:29

Elhallgatott a fűrész

Egyre gyakoribbak a tragikus erdei balesetek. Minden balesetet vizsgálatok követnek: nyomoz a rendőrség, vizsgálódik a munkavédelmi hatóság. A vizsgálatok végezetével gyakran nincs kit felelősségre vonni, mert maga a favágó felelős saját haláláért.

Peltzer Géza

- Ha a hajk alatt kezd fűrészelni az ember, könnyen előfordul, hogy visszafelé dőlhet a fa - magyarázza egy férfi. A döntés előtt szinte meglékelik a lábon álló fát: a föld felett nem sokkal kimetszenek a törzsből egy szeletet, hogy a törzs erre vegye az irányt. Ez a hajk, amivel irányítani tudják a favágók, hova feküdjön le a többtonnás fatörzs. A férfi úgy tudja, ez a legutóbbi tragédia is amiatt történt, hogy a fa nem a kívánt irányba indult meg, hanem arra, amerre a favágó állt. Persze a hajk szakszerű kivágása még nem biztosíték arra, hogy a fa oda is kerül, ahová szeretnék, hogy kerüljön. Ha súlypontját nem jól határozza meg a favágó, vagyis, ha a másik oldalra húz a fa, hiába a szakszerű hajkolás. De előfordulhat az is, hogy arra indul meg, amerre akarjuk, csak fennakad egy másik fán. Ilyenkor a szabály szerint nem szabad darabolni, hanem le kell húzatni lóval vagy géppel. Dőlés közben más fák lombjáról letörhetnek ágak, amelyek lehullanak: emiatt is számos baleset történt már. Ha a fa már ledőlt, törzse a tönknél felcsapódhat, egy ilyen ütéstől elszállhat egy ember motorfűrészestül. A kis kondorfai kocsmában egymás szavába vágva soroljuk azokat a veszélyeket, amelyek a fakitermelőre leselkednek, pedig egyikünk sem favágó. A baleset helyszínét is pontosan tudják, de előbb abba a faluba hajtok, ahol a favágó lakott. Mivel nevét sem tudom, a polgármesteri hivatalt keresem. Az utcán megszólítok egy férfit, kiderül, ő az elhunyt sógora.

- Nem tudok még semmit, nem is láttam a holttestet, csak a másik sógor - mondja szomorúan a tagbaszakadt, borostás férfi. A kocsiba nem akar beülni mellém, lehúzom az ablakot, úgy beszélgetünk. A férfit előbb felboncolják, mondja, a vizsgálat majd feltárja, mi is történt. Úgy hallotta, a fa derékban vágta ketté a sógorát. Kérdem, mióta dolgozott az erdőn.

- Húsz éve volt fűrészes. Megvolt a vizsgája, korábban nem volt balesete.

A rövid mondatnak vége, de nem zár le semmit. Szerintem ő is arra gondol, amire én: az erdőn eltöltött tíz, húsz vagy harminc év sem garancia arra, hogy az ember egészségben nyugdíjba mehessen, mert baleset bármikor bárkivel előfordulhat.

A Szentgotthárdi Rendőrőrs parancsnoka, Végvári János rendőr alezredes az irodájában fogad.

- A rendőrséget az erdészet értesítette péntek délután, miután a balesetet szenvedett favágót a munkaterületre kiszállító erdész holtan találta. Képzett favágóról van szó, egyedül dolgozott a területen. Egészségügyi kitermelést végzett, eközben érte a halálos baleset. A tűzoltók szabadították ki a holttestet a fa alól. Az ügyben közigazgatási eljárás szabályai szerint indítottunk vizsgálatot, melynek keretében hatósági boncolás lett elrendelve a halál okának pontos megállapítása céljából. Munkavédelmi szakértők tájékozódtak a helyszínen, akik elkészítik a szakvéleményt az üggyel kapcsolatban, hogy megállapítsák, az illető betartotta-e a munkabiztonsági előírásokat, felelős-e saját haláláért.

Tavasszal is ért halálos bal-eset az erdőn egy fakitermelőt Szentgotthárd közelében. Megbízásból végezte munkáját, így az ügyben felmerült más személy felelőssége is. Az utóbbi időben csak egy alkalommal tudtak erdei baleset miatt felelősséget megállapítani. A vállalkozó, aki fakitermelést végeztetett, elmulasztotta felhívni a munkavédelmi szabályokra a dolgozója figyelmét, amiért pénzbüntetést kapott, a favágó pedig nyomorék lett a baleset következtében.

A rendőrőrs parancsnoka elmondta: saját erdőterületén bárki végezhet motorfűrésszel fakitermelést, amihez nem kell külön kezelői vizsgával rendelkeznie, pedig ez köztudottan veszélyes üzem. Nem helyes, hogy sokszor képzetlen személyek folytatnak olyan tevékenységet, amely egyébként szakértelmet igényelne. Előfordult, hogy valaki fakitermelésnél segédkezett, amikor munka közben egy ág hullott a hátára, a személy az elszenvedett sérülések miatt később elhalálozott.

Az őrsparancsnok mutatja a helyszínen készült felvételeket. A férfi hanyatt fekszik, mellkasán keresztben a kidőlt fa törzse, az arca letakarva, a motorfűrész közvetlen mellette. Egy másik képen felbukkan az ágak között a szakállas arc is.

A baleset helyszínére tartok. Kitűnően karbantartott erdei kavicsos útra kanyarodok le a meg-adott helyen. Az út keskeny, a kavics nyálkás, nem tudom, hogy tudok majd itt megfordulni, jár az eszemben, amikor egy erdőszélen fél tucat terepjáró, erdész formájú emberek tűnnek fel. Álldogállnak, tárgyalnak az út szélén. Arra gyanakodom, a baleset körülményeit vizsgálják, beszélik meg. De ők csak vadászok, mondják. Később a szentgotthárdi erdészeten ismét találkozunk, így hát mégsem vadászok voltak - igaz, én sem mondom, hogy újságíró vagyok, és miért keresem az erdészt.

Az elhunyt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. alkalmazottja volt. A cég munkavédelmi vezetőjét, Markó Gyulát kérdezem, végezhet-e fakitermelést egyedül valaki az erdőn.

- Az érvényben lévő erdészeti biztonsági szabályzat szerint elegendő, ha látó- vagy hallótávolságon belül tartózkodik másik dolgozó, de a konkrét ügyről nem tudok a vizsgálat lezárásáig nyilatkozni. Ritka, de akkor is történhet baj, ha valaki minden szabályt betart az erdőn.

A Nyugat-dunántúli Munkabiztonsági Felügyelőség is ott volt a hétfői helyszíni szemlén, és megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Fekete István igazgató egyelőre csak annyit tudott a folyamatban lévő vizsgálatról elmondani, hogy egy alapvető hibát biztosan elkövetett a favágó pénteken: döntés előtt nem vágta le a törzs terpeszét (a fa tőrészének föld feletti, kiszélesedett része), ami biztosan befolyásolta a fa dőlésének irányát. A többi körülmény vizsgálata és a felelősség megállapítása még tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!