Hétvége

2012.04.21. 14:12

Elment a természet szerelmese

Megoldom saruimat, szokta mondani egy-egy élményekben gazdag tábori nap után. Tréfásan így jelezte, hogy aludni indul. János bácsi végleg nyugovóra tért.

Gyöngyössy Péter

Máris érezzük Pásti János hiányát. Nehéz elfogadni, hogy majd nem ül ott velünk a felsőcsatári tábortűznél, nem lesz kitől megkérdezni egy-egy kőzet összetételét, s nélküle kémleljük majd a Jupiter holdjait. Nem fog velünk gyönyörködni a horvátnádaljai tőzikésben és nem gyűjti velünk együtt a szénát Szőcén.

Szívós szervezete hét éve küzdött a gyilkos kórral, mégis mindössze életének utolsó pár hetét töltötte ágyban fekve, kórházban. Két drasztikus kórházi kezelés között, még az elmúlt nyáron is eljött, majdnem nyolcvan évesen, a nyári táborokba, hogy együtt örüljön velünk a madárdalnak, virágillatnak, napsütésnek, esőnek és erdőzúgásnak. No, és persze azért, hogy a természet szeretetére és tiszteletére tanítson ismét néhány tucat gyermeket. Én életének utolsó húsz évének voltam részese. Csak ez alatt az idő alatt is sok ezer kisdiák számára ő testesítette meg a Tudóst, aki mindent tudott a kőzetekről, a gombákról, a gyógynövényekről és a csillagokról.

Akik csak felületesen ismerték, csodabogárnak tartották, aki időnként napokra eltűnt, hogy egy-egy ásványgyűjtő túráról mázsányi „kővel” térjen haza. Gazdag gyűjteményének legszebb darabjaival aztán jó szívvel jutalmazta az erdei iskolák legszorgalmasabb nebulóit. A jeles ünnepek idején pedig néhány napra fotográfussá változott. Ismerős, környékbeli családok tucatjaihoz járt családi fényképeket készíteni, amelyeket sokáig ő maga hívott elő. Saját család híján, egy kis ünnepi hangulatért.


A legtöbb ismerőse kisgyerekként ismerte meg. Az MMIK égisze alatt működő Búvár klubban, a Gyermekek Háza Süni klubjának foglalkozásain, az autóbuszos ásványtúrákon vagy a Kerekerdő Alapítvány táboraiban, erdei iskoláiban. Ha hívták, szívesen ment. Sok iskolai szertár ásványgyűjteménye is tőle származik. De tartott előadásokat felnőtt közösségeknek is. Aktív tagja volt a Koch Sándor Ásványgyűjtő Egyesületnek, a Gothard Jenő Amatőr Csillagász Egyesületnek, a TIT Asztaltársaságnak, a Szombathelyi Gombász Klubnak, amely tiszteletbeli örökös tagjának is megválasztotta. Megkapta a TIT Aranykoszorús jelvényét és a Kiss Gyula Kulturális Egyesület Közösségi kultúráért oklevelét.

Igazi, klasszikus értelemben vett természettudós volt. Korunk egyik utolsó polihisztora. Ám őt nem érdekelte karrier, hírnév, anyagi jólét, tudományos fokozat. Életét egy szoba-konyhás, penészes falú lakásban élte, s inkább éhezett, de a számára fontos tudományos folyóiratokat akkor is megvette. A teleket speciális jegyzeteinek frissítésével töltötte. Terepi megfigyeléseit hivatásos kutatók, természetvédők is felhasználták.

Az 1956-os forradalmat követő áradat őt is magával sodorta. Ám ő úgy döntött, hazajön Új-Zélandról. Ezután nyilvánvaló volt, hogy a diplomás kohómérnök nem juthat feljebb a segédmunkási létnél. De tudásszomját, az ismeretterjesztés iránti elhivatottságát nem tudták kiölni belőle. Tősgyökeres szombathelyiként szívesen idézte fel a kiscserkészként átélt kalandokat, s büszke volt faludis éveire. A Selmecbányáról Sopronba áttelepült híres akadémia szétválasztása után az első olyan kohómérnök évfolyamon végzett 1954- ben, amelynek hallgatói már a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemtől kapták diplomájukat. A bányász himnuszt a felsőcsatári talkum bányánál sohasem mulasztotta el elénekelni. Amikor néhány hete a kórházban utoljára elbúcsúztam tőle, szokás szerint hangos Jó szerencsét-tel köszönt el, ahogyan a selmeci hagyományok szerint minden magyar erdész, bányász és kohász köszönti egymást.

Ahogy a kór egyre jobban maga alá gyűrte, féltve őrzött tárgyait is szétosztotta. Kamaszkori háborús relikviáit, felnőttkori emlékeit, gazdag ásványgyűjteményét, sokat megélt hátizsákját és hétmérföldes csizmáit.

Példáját s a tőle kapott kincseket őrizze és gyarapítsa az eljövendő nemzedék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!