Hétvége

2006.12.30. 03:27

Erotikus álmaink

A szakirodalom tanulmányozása nélkül aligha hinnénk, hogy az álomfejtésnek van egy sajátos síkja, az, amikor a legártatlanabb dologról, egy üvegpalackról vagy egy mozdonyról is kiderülhet, hogy súlyos szexuális tartalmat hordoz. E

Kósa Tamás

Azt már hazai szakértők is kiderítették például hogy a kárörvendők közismert mondása - úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett - a nemi aktusra utal. (Azt, hogy e cselekmény során mit szimbolizál a hús és mit a káposzta, talán nem részleteznénk. Ki lehet találni.)

Így tehát Pamela Ball okfejtései sem minden előzmény nélkül valók, ám az az okfejtése kissé meglepő, hogy ami álmunkban megjelenő hosszúkás, kerek, üreges dolog, mozog, folyik vagy robban, a nemi életre utal.

A Pamela-jelenség hasonlít a viccbeli Mórickára, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe. Amikor az iskolában betűket mond a tanító néni, és ilyen betűvel kezdődő szavakat kell mondani, Mórickának mindig fenn van a keze. Ám a tanító néni nem hívja fel, hiszen biztos, hogy Móricka a b, f, g és a p betűvel szalonképtelen dolgot mondana. Ám amikor elérnek a t betűhöz, Móricka megint a kezét nyújtja. A tanítónő vacillál, végigzongorázza a t-vel kezdődő szavakat, de nem talál szalonképtelent. Ezért felhívja Mórickát. Az felugrik: Törpe - mondja, majd szélesre tárja a karját -, de ekkora fütyköse van!

A hangulati felvezetés után térjünk vissza Pamela Ballra, illetve az Erotikus álmok című, pszichológiai fejtegetésekkel és példákkal dúsított álmoskönyvre, amelyben rávilágít arra, hogy kár rejtegetnünk a szexualitásunkat, az álmaink minden titkot elárulnak. Sosem gondolnánk például, mennyi álombeli tárgy utalhat erotikus jellegű behatolásra: a szántás, a vetés, az injekció, a fúró, a csavarhúzó, a kalapács, a markolatgomb, a szög, a szivar, a cigaretta, a kapu, a kulcs, a mozdony, dugattyús gép, a mozdony, még a cérna befűzése is. De ne riadjunk fel rémülten akkor se, ha álmunkban betörő jelenik meg, hiszen ez a szándék egészen más fajta benyomulásra utal. Minden hosszúkás tárgy valójában fallikus jelkép - mutat rá a szerző -, így például a dárda, a lándzsa (általában minden fegyver), a totemoszlop, a gyertya, a májusfa, a nádpálca, a vasrúd, a rakéta, a torpedó, a tű, a tőr, a repülőgép, még a féreg, a lazac is, sőt, bármelyik végtag. S meglepő módon - lásd feljebb szakértőnket, Mórickát - álomban maga a törpe termetű ember is arra a bizonyosra vonatkozik, amelyről Woody Allen azt mondja: Az agyam a második legfontosabb szervem. Ezek után nyilvánvaló, hogy ami üreges, az a megfelelő női testrészre utal álmunkban: a barlang, a terem (átjáróval), a kehely, a palack, a sírbolt, a sütő, a váza, a táska. Női-férfi termékenységgel kapcsolatos, ha álmunkban datolya, dió, fenyőtoboz (sok mag van rajta), fokhagyma, füge, makk, méz, osztriga szerepel. Ha egy nő azt álmodja, hogy egy pohár tejet kapott, nehogy azt higgye, egészségesebben kell élnie. Pamela Ball feketén-fehéren kimondja: a tej valójában spermium, a jelenet pedig a nemi aktussal azonos. Ha egy nő álmában ékszert kap, jó tudnia, hogy odaadná magát valakinek. Aki viszont arra riad fel, hogy amputálásban volt része, jó, ha tudja, hogy gyenge a nemi teljesítménye. Aki robbanást, folyón gátszakadást él meg álmában, ne tekintse baljós jelnek, Ball szerint ez a nemi kielégülésre utal, miként a vízesés is. Nemi szimbólum még a bika, a kecske, a kos, az ebihal, a béka, a nyúl, a kakas. E kategóriában a csúcs az ördög, hiszen szarva, farka van, ezek mind fallikus szimbólumok.

Pamela Balltól már csak azt kérdeznénk: mi az, aminek nincs nemi vonatkozása?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!