Jobb, ha el se dobod!

2019.09.21. 07:00

Esernyőt és étolajos kannát is találtunk az út mellett

A Vas Népe szerkesztősége is kivette a részét a közútkezelő szemétszedési akciójából a takarítási világnapon – egy órán át szedtünk szemetet a 8639-es számú út mentén, Szombathely határában. Tanulságos volt.

Bakos Ágnes

Fotó: Unger Tamás

A törött esernyő a bokor tetején és az étolajos kanna egy másik bokor tövében nem is a „legnagyobb fogás” volt a Söpte felé vezető út mentén: találtunk egy komplett sitthalmot sok-sok műanyag flakonnal tetézve. Azt nem bontottuk szét, de természetesen a közútkezelő munkatársai feljegyezték a helyszínt. Cigarettacsikk, cigisdoboz, üdítős- és sörösdobozok, egy részükön már látszott, hogy sokórányi napsütés fakította, és persze rengeteg műanyag palack – zömében ezekkel teltek a zsákok a közútkezelő Jobb, ha el se dobod! akciójában, legalábbis Söpte felé a város határában. Volt néhány kisebb autóalkatrész meg üres üvegek is „kerültek ki” az erre haladó autókból.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte mintegy 12 ezer önkéntesnek juttatott zsákokat és kesztyűket, ilyen sokan regisztráltak és szedtek szemetet a takarítási világnapon. A kezdeményezés 1992-ig nyúlik vissza, de azóta is van még takarítanivaló – Szombathely körül is. – Megdöbbentő, mennyi cigarettacsikk volt az út mentén – mondta tapasztalatairól Lőrincz-Farkas Eszter, a Vas Népe főszerkesztője. A közös szemétszedésről hangsúlyozta: csapatépítésre kiváló alkalom, azzal együtt, hogy aki részt vesz ilyen akcióban, az büszke lehet magára, hogy tett a környezetéért.

 

Vas megyében a 15 fős Vas Népe-csapattal együtt 322 önkéntes szedett szemetet tegnap, munkájukat 137 közutas segítette a Jobb, ha el se dobod! akciónapon. A közútke­zelő szombathelyi mérnöksége négy szemétszedő csapatot koordinált, tisztult a város környéke a 86-os főút mentén is pél­dául. Az egész megyében a vépi önkormányzat szemétszedői voltak a legtöbben, ők ötvenfős csapattal jelentkeztek a nagy­takarításra. A közútkezelő vasvári mérnöksége olaszfai, bozzai és egervölgyi jelentkezőket koordinált, ölbői, egyházashetyei, tokorcsi, ostffyasszonyfai, rábapatyi és pápoci csapat jelentkezett a sárvári mérnökség területén, a körmendién pedig Rönök, Kétvölgy és Szakonyfalu egy-egy csapata szedett szemetet tegnap.

Mi lenne, ha mindenki csak évente kétszer egy-egy órát takarítaná a tágabb környezetét? Valószínűleg sokkal tisztább lenne Szombathely és Vas megye. Rajtunk nem fog múlni: nem dobjuk el továbbra sem és csatlakozunk legközelebb is az akciónaphoz. Sőt, környezetvédelemmel foglalkozó tematikus oldalt indítunk hamarosan a Vas Népében, hogy még több ötlettel segítsünk Vas megye zöldítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!