2020 a létszámmenedzsment éve

2020.02.15. 07:00

Fokozódó mobilitás, a márkaépítés szerepe – Top öt trend a fizikai munkaerőpiacon

HR-szempontból talán az elmúlt évtized legizgalmasabb időszaka várható, derült ki a Work Force Kft. elemzéséből. Külföldi kitekintésük azt vetíti előre, hogy 2020-ban felértékelődik a munkaerő-kölcsönzés, nehezebben lesznek tervezhetők a létszámigények, és a szakmunkások megtartása fontosabb, mint valaha.

Vas Népe

Az egyes gyártókat érintő leépítések kapóra jöhetnek azoknak, ahol felfutás várható

Fotó: Shutterstock

A munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég az alábbi trendekre hívja fel a figyelmet. 2020 a hatékony létszámmenedzsment éve: a német autóiparban csökkennek a megrendelések, de többen már kedvező változásokat észlelnek. Várhatóan a magyarországi gyárak munkaerőigénye is csökken majd, de készen kell állni a hirtelen bővülésre is. Fokozódó mobilitás és nagy létszámú munkaerő-átcsoportosítás lesz jellemző az idén: a gyártóiparban évek óta ismert jelenség, hogy munkavállalóik akár több megyényi távolságba is hajlandóak elköltözni a számukra megfelelő munka érdekében.

Az egyes gyártókat érintő leépítések kapóra jöhetnek azoknak, ahol felfutás várható
Fotó: Shutterstock

Az idén az egyes gyártókat érintő leépítések ugyanakkor kapóra jöhetnek azoknak, ahol felfutás várható, így akár százasával is válthatnak munkahelyet a szakmunkások. Külföldi munkavállalók jelennek meg ott, ahol tömeges a hazai munkaerőhiány: egyes régiókban tömegével épülnek ma is az új üzemcsarnokok, de amikor a hazai munkaerő már nem elegendő, a növekvő létszámigényeket külföldről is elő lehet teremteni.

A mesterséges intelligencia a közeli jövő, az automatizáció pedig a jelen, hívják fel a figyelmet: az előbbi újradefiniálja a vállalkozások működését főleg a toborzás során, a munkavállalói élmény fokozásában, a fluktuáció csökkentésében és az adatelemzésben. Az emberi munka egy részét már Magyarországon is robotok veszik át, de még jó ideig nem lesznek drámai leépítési hullámok. Végül: a munkáltatói márkaépítés szerepe a fizikai pozícióknál is felértékelődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!