szőlő, cékla, káposzta

2020.01.18. 07:00

Frisset és egészségeset a szombathelyi piacról

A városra telepedő köd és a kellemetlen hideg a lakásban marasztal, pedig januárban is kerülhetnek finomságok a kosarunkba a piacon. ­Kíváncsiak voltunk az árakra és különlegességekre is vadásztunk a vásár­csarnokban.

Tóth Kata

Virágzó amarilliszt mutat Pénzes Lászlóné

Fotó: Cseh Gábor

Menjünk ki friss gyümölcsért, zöldségért és húsért a piacra! Érdemes: a friss alapanyagoknak nagy szerepük van a betegségmegelőzésben. És ez idő tájt is igaz, ami az éven át: frissebb a gyümölcs, a zöldség, mint a hipermarketben és nagyobb a választék, mint a kisebb zöldségeseknél – erről meggyőződtünk tegnap is.

A vásárcsarnokba pénteken sokan úgy mennek, hogy beszerzik a hétvégi menühöz valót. A vasasszonyfai Timár Lászlónak reggel 8 órára már csirkemell, -aprólék egy-egy kiló banán, alma, paradicsom lapult a táskáiban. A csirkéből gombás hús lesz ebédre, a paradicsomról télen sem akar lemondani, mindennap megeszik kettőt-hármat a reggeli vajas zsemléjéhez, mondta. Még kötét szerzett be, aztán hazaindult szokásos pénteki piacnapjáról.

A vasasszonyfai Timár László több mint fél kiló paradicsomot vett, télen sem akar lemondani a kedvencéről.
Fotó: Cseh Gábor

Horváth Zsoltnál vette a zöldséget-gyümölcsöt – körülnéztünk a kereskedő standján: sláger a kelkáposzta, az erős paprika török, a szőlő spanyol, de például a cékla, a fejes káposzta, a saláta és a paradicsom is magyar. A fekete reteknek egy hét alatt száz forinttal feljebb ment az ára. A déligyümölcsök is drágultak kissé – a mandarin ezekben a hetekben van utoljára.

Hátsó standszomszédjával, Pénzes Lászlónéval a virágokat vettük szemügyre. Temetőbe, évfordulóra most krizantémot visznek tőle sokan. Egy szál 500 forint, ugyanennyibe kerül az inkaliliom, a rózsa most kicsit drága (650 forint egy szál), a liliom is ugyanennyi. Már megjelentek a tulipánok – 300 forintért vihetünk egy szálat. És szezonja van a szépséges virágú hagymásnak, az amarillisznek – 1200 forint egy szál.

Virágzó amarilliszt mutat Pénzes Lászlóné
Fotó: Cseh Gábor

Megálltunk Halász Csaba pultjánál is: ízletes, színes félkemény sajtjaikat és mézeiket Nemesgörzsönyből hozzák. Csabáék 150 méhcsaláddal méhészkednek – hárs-, ­akác-, gesztenye-, repce-, erdei vegyes mézet is láttunk a kínálatukban. Kiderült, a gesztenyét Kőszegszerdahelyen gyűjtötték a méheik, a fenyőrügyszirup pedig a köhögés természetes ellenszere.

Pénteken gazdagabbak lettünk egy recepttel is: Mihácsi Attila az egyik húspult mögül mondta el, hogyan készül az amerikai csirke. Három deci vízbe vöröshagymát, fokhagymát, egy kávéskanál mustárt, ketchupot és kevés olajat teszünk. A felforralt levet tepsibe rakott csirkecombra vagy -mellre öntjük. Fólia alatt készre sütjük, majd megpirítjuk – háromnegyed óra alatt kész a mennyei eledel.

 

PIACI JELENTÉS

Kelkáposzta 498 Ft/kg

Fejes káposzta 198 Ft/kg

Paradicsom 850 Ft/kg

Fokhagyma 1500 Ft/kg

Fekete retek 348 Ft/kg

Burgonya 250 Ft/kg

Vöröshagyma 298 Ft/kg

Édesburgonya 798 Ft/kg

Sárgarépa 250 Ft/kg

Alma (idared, starking) 298 Ft/kg

Fehér szőlő 1300 Ft/kg

Banán 450–500 Ft/kg

Narancs 5–600 Ft/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!