megelőzhető lenne

2019.12.07. 07:00

Gyakori a férgesség

Könnyen megelőzhető, emberekre is veszélyes lehet, mégis a kutyák 15 százaléka érintett. Ez a férgesség, ami egy pár száz forintos gyógyszer rendszeres adagolásával teljesen kiküszöbölhető.

Lakosi Gabriella

Sokszor csak vizsgálat közben derül ki a férgesség

Fotó: Cseh Gábor

Nemrég egy macska érkezett az állatkórházba. Hamar kiderült, a rosszullétet egy körülbelül 20 centiméteres galandféreg okozza. A cica természetesen megkapta a megfelelő kezelést, meggyógyul. De ez a féreg veszélyes lehet emberre is, így jobb ezeket az eseteket megelőzni.

Dr. Varjú Gábor állatorvos elmondta, a kutyáknak az évente egyszeri veszettségoltás mellett a féreghajtás is kötelező. Már ez a kezelés is segített a hazai helyzeten, de a problémát nem oldja meg, a hivatalos ajánlás szerint negyedévente kell az erre megfelelő tablettával kezelni az ebeket. Ha viszont a négylábú úgynevezett BARF, vagyis nyers étrenden van, akkor havonta ajánlott beadni a gyógyszert.

Sokszor csak vizsgálat közben derül ki a férgesség
Fotó: Cseh Gábor

Háromhavonta javasolt a macskáknál is elvégezni a féreghajtást, de ha kedvencünk sok időt tölt a szabadban és szívesen vadászik, jobb ha minden hónapban kap gyógyszert. A macskatulajdonosoknak sokszor nehezebb dolguk van a tabletta beadásánál, számukra már elérhetőek a kullancs elleni készítményekhez hasonló formában kínált, cseppentős, úgynevezett spot-on gyógyszerek is. Kaphatóak olyan készítmények, amelyek a férgesség (köztük a szívféreg) és a kullancsok ellen egyszerre védenek. Még novemberben is sok a vérszívó.

A leggyakrabban orsóféreg támadja meg az állatokat, ez az emberben ugyan nem fejlődik ki, de a lárvája bejuthat a szervezetbe. A galandféreg a gazdikban is teljesen életképes. A megelőző gyógyszerek ára eltörpül az állattartás költségei mellett, így nem érdemes kihagyni a kezeléseket. A férgesség sokáig teljesen tünetmentes lehet. Később változó étvágy, hányás, híg vagy véres széklet jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!