Pethő László 27 éve esernyőjavító

2019.05.12. 07:00

Ha minden ernyő eltörött, van egy műhely Szombathelyen

A régóta egyetlen és talán utolsó szombathelyi esernyőjavító műhely a Hadnagy utcai garázsok egyikében működik. Meggyőződtünk róla: ma is van forgalom, amikor mindent eldobunk, és újat veszünk helyette.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Itt minden ernyő eltörött.

– Ami jó, az nem kerül hozzám – mondja Pethő László, aki 27 éve esernyőjavító. Sok ezer ernyőt reparált ez idő alatt, 2000 októberéig a mozdonyvezetés mellett szabadidejében. 2003-ig otthon fogadta a rossz esernyőket, akkor vette ezt a garázst műhelynek. Annak idején a pénz motiválta a pluszmunkára, de aztán a hobbija lett, megszerette az ernyőket és főleg a történeteket, amiket a betérő emberek hoznak.

Marc Chagall szürrealista festő boldogan tobzódna itt a felhúzott ernyők színes lebegését látva, és szívesen inspirálódna innen, milyet fessen alakjai fölé a képein. Pethő Lászlónak volt egy kollégája, Unger Károly, aki ügyesen rajzolt, grafikái most is kinn vannak a falon, az egyiket kifejezetten neki címezte. Egy ifjú hölgy szoknyáját lebbenti a szél, fodros bugyogóját látjuk, miközben a zuhogó eső szaggatja az ernyőjét, egy már tönkrement, rongyokban lóg a táskájára téve. De egyben a szerencse kegyeltje, mert pont az iránymutató táblánál áll: esernyőjavítás hétfőtől péntekig 14-től 17 óráig.

A fodros szép-szép, de csalfa: befelé pergeti a vizet. Pethő László esernyőjavítónál jártunk Fotók: Unger Tamás

Szombathely Weöres Sándor szerint „a szelek bölcsője”, tény, hogy akármerre megyünk, mindenhonnan szembe fúj, hamar kifordítja az esernyőt, ha feltámad, könnyen törik a vékony váz. Ebből az okból most egy kampós esernyőt hoznak, 16 ágú, kétszemélyes fazon, bordó óriás, nem sokat használták. Még ezen a héten lehet jönni érte, olcsón megszámítja a mester a javítást, de a tulajdonosa még így is alkuszik. Ezt is lehet.

Amikor elmegy, az itt felejtett ernyőket nézegetjük, valamennyi úgy érkezett, hogy sürgős. – Fél év után enyém az ernyő, ha megfeledkeznek róla – mondja Pethő úr az elbirtoklás szabályát. Volt egy fiatalember, aki 2012. december 3-án jött be, nyafogott, hogy milyen jó lenne, ha az ernyője meglenne karácsonyra, ennek lassan hét éve, de nem jött érte.

Mellette lóg egy fanyelű, virágos, fodros, csalfa ernyő, valaha kurrens darab volt; a szakember egy pénztárosnőtől kapta, aki egyszer csak úgy érezte, hogy már öreg ehhez, és odaadta Pethő úrnak, nála jó helye lesz. Sajnos nem eladó. Szép-szép, nagyon szép, forgatjuk, kinyitjuk-becsukjuk.

Becsapós a fodros ernyő

Kiderül, hogy azért csalóka minden csábos-fodros ernyő, mert minél nagyobb a fodor a szélén, annál inkább befelé pergeti a vizet. A kis piros babaernyőről megtudjuk: ez „a kínai kereskedő bosszúja”. A történet Balatonfüredre visz, ahol a mester a feleségével talált egy üzletet, ahol megkérte a tulajdonost, hogy állítsanak össze egy csomagot ernyőből, gondolta, jó lesz alkatrésznek. De nem állított össze, ezért Pe­thő László minden ernyőből vett egyet, a kis pirosat ajándékba kapta.

Munkában az esernyőjavító. Pethő László 27 éve javítja az esernyőket, 2000-ig a mozdonyvezetőként is dolgozott

A falipolcon gombos, retró rádió szól, bekandikál egy fej a szélesre tárt garázsajtón: itt lesz-e a mester holnap is. Az „igen” megnyugtató válasz, visszatérhet majd a törött ernyővel, hála a jó égnek, van, ahol megjavítják, nem kell kidobni.

Pethő úr egy nagy kék ernyőn dolgozik most, amelynek „a spicceit szabta le a dolgozó”. Újabb szót ismerünk meg a szakszavak tárából. A fogantyú, küllő a laikus számára is azonosítható, de a spiccre tippünk sincs: a sínek végén lévő kupakocska fából, műanyagból vagy fémből.

– De láttam már fogkrémes kupakot is rácsavarva pótlólag – morog a mester a szakma alkonyán. A mozdonyvezetésről kérdezem, láthatólag erős nosztalgiával gondol vissza Pethő úr arra a harminc évre. Nem nyolc óra munkaidő volt, hanem távokat kellett megfutni a vonattal, így 18–24 órás szolgálatok is voltak, általában azonban egyhuzamban 12 órát. Időarányosan kapták a szabadidőt, amelybe belefértek az esernyők.

Itt Chagall is szívesen inspirálódna. Mindenki gyors eredményt vár,
de néhány darab már évek óta a műhely dísze: a mesterre szállt

– Nálam úgy nem maradt ernyő, hogy nincs megjavítva – szögezi le, felidézve azt is, hogy a 20-30 forintos korszakban, 1995–96 táján sokszor micsoda sor állt a társasházi lépcsőházukban, mind rá vártak a Hadnagy utcai lakása előtt, hogy hazaérjen, amikor még nem volt meg a garázsműhely.

Pethő László régóta egyedül képviseli a szakmát Szombathelyen. A mesterséget anno úgy tanulta, hogy besegített egy ernyőjavítónak, amikor sok volt a munkája. Akkor a pénz volt fontos, ma az idő hasznos eltöltése, megszínezi a nyugdíjas éveket. Azt mondja, csak az fáj, hogy nagyon szép esernyők is vannak, de ide olyat nem hoznak. Akadnak „csudaernyők” is, mint ez a másik gombnyomásra működő automata, összehajtogatva kicsi, de hatalmasra ugrik ki, ezt is itt felejtették…

A történetek jönnek házhoz

Mit szeret az ernyőkben? – nyaggatjuk a mestert, aki hümmög, addig sem gondol a gonddal, míg javít. No meg hát itt nem csak javítás van – bújik ki a szög a zsákból. Sokan szeretnek beszélgetni nála. Voltak többen is, akik eltöltöttek itt akár egy fél délutánt is, az ajtó mellé tett széken meséltek, mondták… Mindig kérdezték Pethő urat, miért nem megy a mozdonyvezetők nyugdíjas-találkozójára. Hát ezért, mert itt kibeszélgeti magát. Sokan ismerik, és a történetek házhoz jönnek, bejönnek az ernyőkkel az ajtón.

 

Egy asszony érkezik virágos esernyővel, hadarja a panaszát: nem tudja felhúzni, szeretné, ha meg lehetne javítani, meg akarja tartani, nagyon kedves darab. Pethő úr nagy lélekjelenléttel, nyugodtan-lassan nyitja, megpörgeti, és így szól mosolyogva: „Szép ernyő, köszönöm, hogy elhozta megmutatni.” A hölgy boldogan magához veszi, próbálja nyitni, nem megy, akad a kezében. A mester újra nekifut, így kellene: „Nem nyomjuk közben a kék gombot, csak a pöcköt nyomjuk! Tessék megpróbálni, kérem.” Most sikerül, nagy az öröm, meglepetten állapítják meg: „Hamar végeztünk.” Talán túl hamar…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!