tuti recept

2020.08.16. 07:00

Habcsókos torta születésnapra

A régi időkben karácsonykor volt divat a habcsók, a mai gyerekek talán nem is ismerik ezt az édességet, amellyel díszíteni is lehet, csak ma már nem szokás készíteni, és kevesen tudják, hogyan kell. Nagy Krisztinától (53) láttunk habcsókos tortát születésnapra.

Merklin Tímea

A citromos-habcsókos tortát csokidarabokkal szervírozzuk

Fotó: VN/Nagy Krisztina

Nagy Krisztina dupla nagymami, vagyis két unoka lábatlankodik mellette a konyhában, ha süt-főz. A gyerekeknek az is jó program, amikor végre ki lehet nyalogatni a tálat, vagy meg lehet eszegetni a sütemény levágott szélét. A konyha akkor válik tilos területté, ha meglepetés készül, például torta születésnapra. A nagy sikerű és szépséges habcsókos műremek titkaiba kértünk beavatást.

A citromos-habcsókos tortát csokidarabokkal szervírozzuk
Fotó: VN/Nagy Krisztina

A habcsókot bárki egyszerűen elkészítheti, és mivel a massza színezhető, és gyakorlatilag bármilyen minta kinyomható belőle, rengeteg lehetőséget rejt. Formálhatunk belőle számokat vagy bármilyen figurát, csak a bátorságunkon és képzelőerőnkön múlik a siker. A habcsókot pálcikára nyomva beszúrható díszeket kapunk.

Így készítsük

Egy tojásfehérjére tíz deka­gramm porcukrot számolunk. Fémtálba tesszük, és gőz felett robotgéppel habot készítünk.

A szép fényes massza akkor megfelelő állagú, ha a robotgép rajzolatai nem folynak már össze. Ilyenkor lehet színezni, majd habzsákba töltve sütőpapírral ellátott lemezre kinyomni. Hetvenfokos sütőben nagyjából két órát szárítjuk, a sütőajtót közben egy fakanállal vagy konyharuhával résnyire támasszuk ki.

Díszítésnél ne sajnáljuk a gyöngyöt!

A torta lehet bármilyen, igényszinttől függően. Akár boltban vásárolt piskótalapot is kikenhetünk bármilyen házi lekvárral vagy krémmel, a tetejét díszíthetjük cukormázzal, és jöhetnek a habcsókok, kislány­unoka esetében ne sajnáljuk a gyöngyöket sem. Nyáron a tetejére illenek a csokoládédarabok, mellé az üdítő-frissítő citromkarikák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!