Hétvége

2010.10.02. 13:58

Halálra verte őrjöngő gyermekét édesapja - Jogos önvédelem volt

Jogos önvédelem volt: ez a megyei főügyészség jogerős döntése az áprilisi kőszegi gyilkosságról. Azon a tavaszi napon a Rohonci úton, egy tömbház negyedik emeletén egy édesapa oltotta ki őrjöngő fia életét. A családfőt újra felkerestük.

Angyal László

Egy kőhajításnyira, a Rohonci út sarkán fekvő bérház április óta kicsit megváltozott. Felújították: kicserélték a lépcsőházban az ajtót, az ablakokat, és a kaputelefon is új. Csöngetem Mészáros Sándort, mire egy szőke gyerekfej hajol ki a negyedikről. Miután beengednek, odafent gyorsan kiderül, hogy a kisfiú Márk, az unokájuk, aki Áron leánytestvérének a gyermeke. Amikor április 8-án bekövetkezett a tragédia, Mészi azt is kiabálta, hogy megöli Márkot is. Az édesapa, Mészáros Sándor ekkor veszítette el önuralmát: elborult aggyal, egy kuktával, ahol érte, ütötte-verte a fiát.

Annak idején lapunknak részletesen elmesélte Mészáros Sándor, hogyan éltek, miként alakult Áron élete, hogyan tartotta őket rettegésben a fiúk.
Az előzményekre, vagyis a Mészáros család életére az ügyészség az emberölési ügyet megszüntető határozatában is részletesen kitér.

Mészáros Áron 17-18 éves kora óta rendszeresen dohányzott, kábítószert és alkoholt fogyasztott, amire a pénzt - mivel jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezett - a családtagjaitól szerezte be. Rendszeresen bántalmazta, késsel fenyegette őket, édesanyját pápaszemes kurvának nevezte, akit gyakran fojtogatott, rugdosott, a fejét ütötte. Az édesapját, aki - fiatal korában bokszoló volt - nem nagyon bántalmazta, őt leginkább szidalmazta, lökdöste. Az agresszív fiú miatt a szülők félelmükben az utolsó időszakban csak úgy mertek elaludni, ha a hálószobájuk ajtaját székkel kitámasztották.

Ezek után következett el április 8., amikor Mészi elhatározta, hogy Budapestre költözik. Elkezdett csomagolni, miközben anyját szidalmazta, és tört-zúzott a lakásban. Az édesanya félelmében a család hétvégi telkére ment, hogy hazahívja a férjét: talán neki sikerül lecsillapítani az őrjöngő fiút. Dél körül értek haza, ahol ha lehet, még rosszabb volt a helyzet, hiszen Mészi azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a házat, ha nem adnak neki pénzt. Ekkor az anya elment a rendőrségre, az apa pedig nyugtatni próbálta a dühöngő gyerekét. Kevés sikerrel: a fiú összetörte az éjjeli lámpát, betörte az ajtóüveget, letépte és megpróbálta felgyújtani a függönyt. Egy órakor, amikor kiérkeztek a rendőrök, Mészi indulata csillapodni látszott, csakhogy amint kitették a lakásból a lábukat az egyenruhások, a fiú újra rákezdte: rendőrspiclinek nevezte az apját, akit nem engedett ki a lakásból. Ledöntötte a vécétartályt, letépte a konyhaszekrény ajtaját, a mosdókagylót, majd a tűzhelyen megnyitotta a gázt.

Az édesapa, megelőzendő a még nagyobb kárt, elzárta a víz főcsapját, majd amikor a fia lefeküdt a szobában, leszerelte a konyhában a gázpalackot, hogy kivigye a lakásból. Azonban az időközben felébredő fia elállta az útját, és megfenyegette: ha nem viszi vissza a palackot, akkor összetöri az autóját. Ezután más választása nem lévén, az apa megpróbálta alkohollal nyugtatni a fiát: a közeli vendéglőben fizetett neki több nagyfröccsöt. Csakhogy ez sem hatott, mert Mészi már a kocsmában is kiabált, odahaza pedig a bejárati ajtót berúgva lépett be a lakásba. Egy 27 centiméter hosszú kenyérvágó kés pengéjét kettétörte, azzal fenyegetőzött, s azt kiabálta: elvágja az apja torkát, hanem ad neki pénzt. Majd teljesen begőzölt: a saját arcát ütötte az öklével, a saját fülét akarta letépni, s felvett egy másik kést, miközben ismét apja, és Márk megölésével fenyegetőzött. Az apa kiütötte a fiú kezéből a kést, menekülni próbált, de a fia a bejárati ajtónál utolérte. Ekkor a hűtőszekrény tetejéről az apa felvett egy alumínium kuktát, amivel ütötte-verte Áront.

Az orvos szakértő 22 ütést számolt össze az áldozaton, a sérülések közül volt olyan is, amelyeket már eszméletlen állapotban szenvedett el a fiú. A halált a koponyára mért ütések okozták, a fiú a helyszínen, azonnal meghalt.

 

Az ügyészség nemrégiben az ügyben a nyomozást jogos önvédelem miatt megszüntette. Egy éve alapjaiban változott meg az ezzel kapcsolatos jogszabály, ennek nyomán az eset jogi megítélése egyértelmű: komoly volt a fiú fenyegetése, amit a késsel való támadás követett, amit az apa csak a keze ügyébe eső eszközzel, a fejre mért ütésekkel háríthatott el. Az ügyészség egyébként egy másik, szintén büntethetőséget kizáró okra, az édesapa beszűkült tudatzavarára is utal a határozatában.

Nagy kő esett le a szívemről, amikor elolvastam az ügyészség levelét , mondja Mészáros Sándor. Ám szeméből azt olvasom, hogy a lelke soha nem nyugszik meg. Majd arról mesél, hogy miután tavasszal lapunkban megemlítette, legszívesebben elköltözne innen, rengeteg ajánlatot kapott. A vevők egytől egyig áron alul akartak hozzájutni a lakáshoz. Annak idején saját kezemmel ástam a pincét, ez a ház téglából épült. Nem akarom elkótyavetyélni, nehéz szívvel, de egy darabig bizonyosan itt élünk tovább. Komoly volt a fenyegetés, a támadást csak a keze ügyébe eső kuktával háríthatta el

Kapcsolódó anyagaink:

Tört-zúzott a fiú - Az édesapa halálra verte gyermekét Kőszegen

Döbbenetes vallomás egy apától, aki halálra verte agresszív gyermekét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!