Nem bundáznak, Hanem sportolnak

2018.11.04. 07:00

Hogyan ölthetnek újra bombázó alakot néhány gyerek után az anyukák?

Néhány szülés után senki nem néz ki jól csak úgy magától, annak ára van. Hogyan élnek, mit tesznek a csinos megjelenésért, a fittségük megőrzéséért a többgyerekes anyukák, hogyan építették újra magukat terhesség után?

Merklin Tímea

Németh Brigitta (37) három gyermek édesanyja. Luca tíz és fél, Róza nyolc-, Bercel pedig kétéves. Sok mozgás, plusz gluténmentes, egészséges táplálkozás – itt a titok Fotók: Nagy Jácint

Elsősorban nem a kilókról – de persze arról is –, hanem a formáról, az erőnlétről érdemes beszélgetni, hiszen több gyermek mellett elég intenzíven muszáj élni. Ugyanakkor minden anyuka szeretne továbbra is tetszeni a férjének, nem mindegy, hogy milyen „testet ölt a lélek”, milyen fizikai állapotban van egy nő. A kulcs: a táplálkozás megváltoztatása és a lehető legtöbb, személyre szabott, úgymond „megfelelő” mozgás, kinek mi esik jól, mi hasznos, mivel tudja hatékonyan alakítani magát. Egy két- és egy háromgyerekes anyukával beszélgettünk, méghozzá negyven körülieket kerestünk, hogy a szépséget ne kössük feltétlenül a fiatalsághoz. Ha valaki nemcsak álmodozik arról, hogy aktívan megélje nőiességét, hanem dolgozik is a külső-belső harmóniáin, nem számít az életkor. Csak legfeljebb több odafigyelést igényel, több időt és energiát kell befektetni. A személyes történetek arra példák, milyen „munka” és motivációk kellenek ahhoz, hogy valaki képes legyen megteremteni a külső-belső csinosságát, ragyogását.

Timer-Hajmási Katalin (43) két gyermek édesanyja: Sára hét-, Bori ötéves. Gyermekkorában pingpongozott, aztán felnőttkorában nem sportolt. Körülbelül huszonöt kilót hízott mindkét terhessége alatt. Az életmódváltásra elsősorban nem az motiválta, hogy szerette volna visszakapni régi önmagát, hanem az, hogy a szoptatás után minőségi táplálékot akart adni a babájának. – Az első kislányunk megszületése után kezdtem változtatni a táplálkozásunkon, mert fontosnak gondoltam, hogy – főleg az első életéveiben – mit kap enni. Ez pedig a család egészének táplálkozására kihatott, végiggondoltam, mit engedek be a konyhába és mit nem. Elsőként száműztem a konyhából a cukrot, a fehér lisztet. A régi berögzült szokásokat lecseréltem, mindennek megtanultam az alternatíváját. Cukros üdítő egyáltalán nincs otthon, a gyerekek is kizárólag vizet isznak babakoruk óta. Teljes kiőrlésű tésztákat eszünk, krumpli helyett inkább édesburgonyát, fehér rizs helyett bulgurt. Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nyersen és párolva is, ezekhez a gyerekek is örömmel nyúlnak. Ha pékárut vásárolok, az lehetőség szerint teljes kiőrlésű. Vörös húsokat korábban sem ettünk, csak halat, csirkét, pulykát.

Timer-Hajmási Katalin (43) két gyermek – egy hét- és egy ötéves kislány – édesanyja. Szülés után életmódot, sőt hivatást is váltott

Ebben a családban nem készül rántott hús és klasszikus bundázott étel, a húsokat, halakat natúr módon készíti el Kata, nem bő olajban süt. Étolaj csak gyújtósnak van otthon – mondja nevetve –, a férje azzal szokott a kandallóban begyújtani. Kókuszolajat használnak, a salátákra pedig olíva- és tökmagolajat, balzsamecetet. Kata annyira az egészséges táplálkozás felé fordult, hogy hivatásszerűen ezzel kezdett foglalkozni. A fehérjediétával lényegében az egészséges táplálkozást tanítja, ennek „mellékterméke” a fogyás. Jó magyar szokás a családtagokat kínálgatni: „Egyél, egyél!”, sokaknál ez a szeretetnyelv otthon. Ha már annyira szeretünk enni, egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk.

A második kislányunk születése után kezdtem el futni, mert hiányzott a mozgás, a sport – meséli. – Heti háromszor-négyszer futok öt-tíz kilométert a Csónakázótónál vagy a város más zöld területein. Sokszor nem tudok elmenni a gyerekek miatt, de van otthon futópad, amire bármikor felpattanhatok. A férjem is fut, de ő nem hobbiból, hanem komolyan, triatlonozik. A család életét folyamatosan igyekszünk úgy alakítani, hogy rendszeresen jusson idő a mozgásra. Így a gyerekeink is azt látják, hogy „anya, apa sportol, mi is sportolunk”, ez lesz nekik természetes, illetve már most is az.

Németh Brigitta (37) három gyermek édesanyja: Luca tíz és fél, Róza nyolc-, Bercel kétéves. Azt mondja, jó géneket örökölt, ez az alap. Testnevelő tanárként végzett, aztán rögtön jöttek a gyerekek. Az első gyerek után „csak” futott, és helyreállt az alakja. A második kislány születése után úgy érezte, a hasfala nem állt vissza, szerette volna a kötőszövetét rendbe hozni, a Pilates-tornát javasolták neki. A harmadik baba kihordásánál már annyira megerősödött, hogy a terhesség alatt nem fájt a dereka, a háta, viszont megint szétment a hasfala. De szülés utáni speciális tornával gyorsan regenerálódott. A módszert korábban a férje, Németh István révén ismerte, aki válogatott kosárlabdázó volt, öt éve abbahagyta, a gerincsérve miatt kezdte ezt csinálni. Kiderült: ez a torna a kötőszövetek helyreállítására is tökéletes. Brigi annyira beletanult, hogy edző lett, ma már ő segít más anyukáknak, hogy helyreállíthassák az egészségüket, és formába hozhassák magukat.

Németh Brigitta (37) három gyermek édesanyja. Luca tíz és fél, Róza nyolc-, Bercel pedig kétéves. Sok mozgás, plusz gluténmentes, egészséges
táplálkozás – itt a titok Fotók: Nagy Jácint

– A várandósság alatt megváltozik a súlypontunk, teljesen más pózokat veszünk fel a nagy has miatt. Utána a szoptatás, ringatás, emelgetés miatt sokat görnyedünk. A szétnyílt hasfal problémájával is gyakran keresnek meg a kismamák. Minderre nagyon jó a mély izmokat megmozgató torna, lassú, kevés ismétlésszámra építő, de minőségi munkát kívánó mozgásforma – tudjuk meg Brigitől.

– Otthon is tornászom – van egy „dühöngőszobánk” –, mert ki kell találnom, milyen órát tartok majd, közben ott vannak körülöttem a gyerekek. Ezenkívül futok, heti háromszor-négyszer. Igaz, csak öt kilométert, de azt olyan gyorsan, mint aki az életéért fut. Én így szeretem. Olyan vagyok az erdőben, mint egy kisgyerek, aki kommandósat játszik, átugrom a bokrokat, a csalánt, elhajolok az ágak elől, kőről kőre ugrálok – játékosan, amúgy „ősemberesen”. Sok szabadidőm nincs a három gyerek mellett, nagyon végig kell gondolni a napjainkat, mikor van az az egy órám, amikor el tudok menni itthonról. A nagylányaim is sportolnak, a férjem mostanában teniszezik a barátaival. A saját sportunkat a gyerekek sportjának időbeosztásába illesztjük, amíg ők edzésen vannak, addig tudok futni. El sem tudjuk képzelni a napjainkat mozgás nélkül.

A sok mozgáson kívül a család igyekszik gluténmentesen táplálkozni, és kiszorítják az étrendjükből a tejtermékeket. Nagyon szeretnek enni, de feltétellel: csak minőségi ételeket. Van náluk ebédre sertéstarja zöldségekkel, vagy paprikás csirke, de teljes kiőrlésű lisztből készült nokedlivel.

Főleg kókuszolajat használnak, és Brigi konyhakertet tart, mert fontosnak tartja, hogy a paprikát, paradicsomot maga megtermelje. Ez is része annak, hogy mindig, mindennap tegyenek valamit, tudatosan, magukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!