Hétvége

2007.01.27. 03:25

Imahét a hívők egységéért

Január harmadik hete ismét az ökumenikus törekvéseké. A három történelmi egyház egy-egy képviselőjét szólaltattuk meg arról, vajon közösségükben mennyire vert gyökeret a Krisztus-hívők egységének gondolata.

Tersztyánszky Krisztina

- Január 21-28. között újra találkoznak a különböző felekezetű keresztények egymás lelki otthonaiban, templomaiban. Ezek az imádságos alkalmak egyre inkább erősítik bennünk az összetartozás tudatát és egymás elfogadását nemcsak felekezeti, de családi szinten is. S mivel az imahét az egyházak vezetőinek támogatásával zajlik, sőt, a központi rendezvényeken maguk a főpásztorok szolgálnak, ez bátorítást ad minden felekezet tagjainak arra, hogy egyre inkább keressük azt, ami összeköt minket, mint azt, ami elválaszt. A közös kapocs pedig maga Isten, aki nem aszerint néz minket, hogy milyen egyházhoz tartozunk, hanem azt, hogy hozzá tartozunk-e. Idén a szőcei, hegyhátszentjakabi, őrimagyarósdi evangélikus és katolikus hívek Őrimagyarósdon találkoztak az evangélikus gyülekezeti teremben, ahol Takács László plébános hirdette az igét. Imaestünkön közös énekkincsünk dallamaival dicsértük Istent, és kértük őt, hogy a világban és köztünk élő, csendben szenvedő vagy a csendet megtörve küzdő testvéreink mellé tudjunk állni, hiszen a kereszténység olyan, mint egy test. Sokan, sokfélék vagyunk, mint a test tagjai, mégis egyek vagyunk. Ha fáj az egyiknek valami, a többi is érzi. Ha örül, az egész testet átjárja az öröm. Egymást, a nemzetet és a világot hordozni ezért közös feladatunk. Mi, keresztények ezt imával és a szeretet erejével tudjuk megtenni. Az imahéten ehhez ad nekünk évről évre új lendületet Isten.

Az őrségi Bajánsenyén a református lelkipásztor, Hella Ferenc beszámolója szerint példaértékű az ökumenikus együttműködés.

- Minden év januárjában, a bajánsenyei istentiszteleti helyek valamelyikében felcsendül a Bár szétszakadva él az egyház... kezdetű ének. A harangok ökumenikus alkalomra hívják a Krisztusban hívő református, katolikus és evangélikus embereket. Már több éve annak, hogy az itt élők is csatlakoztak a mozgalomhoz, melynek célja, hogy a világ összes keresztyén egyházait egyesítse, ezek együttműködését elősegítse. Az elszemélytelenedő világban az embereknek nagy szükségük van a közösségre, ahol számíthatnak egymásra. Az ökumenikus alkalmak erősítik bennünk az összetartozás érzését.

Településünkön a felekezetek közti együttműködés nem csak a januári alkalmakra korlátozódik. A reformáció emlékünnepén az evangélikus testvérekkel tartunk közös istentiszteletet, november 1-jén pedig a három felekezet lelkipásztora több száz, a temetőkbe látogató ember számára hirdeti a feltámadás evangéliumát. Nagy örömöt jelent számunkra, hogy ebben az évben a református többségű Őrségbe látogat főtisztelendő dr. Veres András megyés püspök úr. Az imahét záró alkalmain Bajánsenyén 14 órától a katolikus imaházban, Őriszentpéteren pedig 17 órától a református templomban hirdeti Isten igéjét.

- Krisztus egyháza a történelem során az ember gyengeségéből részekre szakadt, és ilyenkor, az ökumenikus hét során a fájdalmasan elkülönült Krisztus-követők egymásra találnak, Jézus akaratának, az egységnek a megvalósulásáért imádkoznak - fejti ki Németh Norbert herényi plébános. - Ebben az évben a herényi városrész hívei is tevékenyen bekapcsolódnak a keresztények egységéért végzett imaalkalmakba, hiszen a záró istentisztelet vasárnap este hat órakor a Szent György-templomban lesz.

Az egység nem a szeretet egyik tulajdonsága a sok közül, hanem a szeretet lényege, hát ezt kell megtanulnia katolikusnak, reformátusnak és evangélikusnak. Az egységért végzett imádságok célja: felfedezni, ami összeköt minket. Fél éve vagyok a herényi városrész plébánosa (előtte Kőszegen szolgáltam, ahol nagyon sok közös és változatos, nemcsak egy hétre koncentrálódó ökumenikus tevékenységet végeztünk lelkész testvéreimmel.) Fontosnak éreztem, hogy a rám bízott hívek is részesei legyenek az egymásra találás, a közös Isten-keresés és -dicséret nagy örömének. Bár Herényben csak katolikus templom van, mégis jónak láttam, hogy híveimet bevonjam a házigazda hivatásába, hogy igaz testvérként fogadjuk azokat, akik más közösséghez tartoznak, és ezáltal rácsodálkozzunk arra, hogy akik együtt keresik és imádják az Istent, azok nemcsak hozzá, hanem egymáshoz is közelebb jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!