Hétvége

2015.01.09. 10:39

''Isaura'' mai utódai: modernkori rabszolgák élnek mindenhol a Földön

Nairobiban, Kenya fővárosában „Rabszolgaság Afrikában. Múlt, Hagyaték és Jelen” címmel rendeztek francia, szenegáli, kameruni és kenyai egyetemek és kutatóintézetek nemzetközi konferenciát 2014. október végén.

Némethy Mária

Ezen egyedüli magyarként tartott előadást a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakos doktorandusz hallgatója, a büki Gyurácz Veronika, aki a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a párizsi Sorbonne-n tanult. E héttől pedig Lyonban folytatja doktori tanulmányait az Erasmus Hallgatói Mobilitás program keretében.

Az első fotó Nairobiban, a konferencián készült.  Ismael Musah, Montana, Northern Illinois University (USA) és  Annie Bunting, York University (Kanada) között Gyurácz Veronika
Fotó: Gyurácz József

Az emberi jogokkal foglalkozó Veronika figyelmébe egy francia professzor ajánlotta a kenyai konferenciát. Így hívták meg oda előadónak, hogy a Ghánában és ez által Nyugat-Afrikában fennálló helyzetről szóló tanulmányát bemutassa. Csodálkozó kérdésemen, miszerint tudtommal a rabszolgaságot már a XIX. században felszámolták, a nemzetközi jog szerint már minden „Isaura” felszabadult, Veronika nem lepődik meg:

- Igen, ezt sok helyen a világban így tudják. A „rabszolgaság” szóval elsősorban a 15-19. századokat azonosítjuk. Pedig sajnos a Föld szinte minden országát érinti ma a modernkori rabszolgatartás, mindenhol dolgoztatnak embereket, köztük sok gyermeket, nőket embertelen körülmények között, mindennapos erőszaknak és kínzásnak kitéve őket. Ezáltal az áldozatok számos alapvető emberi jogi kerül megsértésre.

A konferencián elhangzott előadásról mesélve, döbbenetes példákat sorol Ghánából. Ott a Volta folyón, a mély vízben, 6-14 éves gyerekek a halászok. Hajnali 5-kor kelnek, estig dolgoznak. Már a szüleik is ezt tették, a gyerekek "csak" belenőttek ebbe a nehéz munkába. A modernkori rabszolgaságra a halászat mellett az ország gazdasági fejlettségét adó aranybányászat is ad példát, hiszen ahogy Veronika említi, az aranybányákban nemcsak embertelenek a munkakörülmények (nincs megszabott munkaidő, nem következetés a fizetés), de az egészségre ártalmas higannyal tisztítják az aranyat minden védőfelszerelés nélkül a bányászok. Veronika elmagyarázza: sokféle illegális gyakorlatot kell rabszolgaságnak tekinteni. Elsősorban a fejlődő országokban esnek áldozatul sokan a gyerekmunkának, gyakran a szülők közbenjárása révén, kényszerházasságok köttetnek, bűnbandák hálózata kényszerít prostitúcióra fiatalokat.

Földrajzi értelemben hol, mely országokban a legsúlyosabb a helyzet?

- Az ausztrál civil szervezet, a Walk Free Foundation 2014-es felmérése szerint Indiában, Kínában és Pakisztánban élnek a legtöbben rabszolgaként. Továbbá a felmérés által vizsgált 167 országban 35, 6 millió ember van kényszerítve valamilyen illegális gyakorlat végzésére Én azért választottam kutatási területemnek a nyugat-afrikai térséget, mert ott több országban kiterjedt bűnszervezetek hálózata szervezi a fent említett illegális gyakorlatokat, például az emberkereskedők megkeresésre szállítanak embereket az Európai Unió tagállamaiba és az Egyesült Államokba. De Magyarország sem fehér folt. Itt is bemutat a média időnként erőszakkal, ütlegeléssel szolgai sorban tartott embereket. Vagy hazánkból is, s Kelet-Európa más országaiból is különféle kecsegtető ígérgetésekkel lányokat visznek Hollandiába, Belgiumba, vagy Nagy-Britanniába prostituáltaknak.

Mit kellene tenni ellene? Hogyan lehetne felszámolni a modernkori rabszolgaságot, érvényt szerezni az alapvető emberi jogoknak?

- Nairobiban a konferencia résztvevői azt hangsúlyozták: azt kell elérni, hogy a szakértői társadalom ne a történelmi múlt részeként tekintsen a rabszolgaságra. Vegye tudomásul: ma is létezik. Ahol sikert értek el felszámolásában, ott civil szervezetek küzdenek ellene, teszik egyre hangosabban szóvá az emberi jogi sérelmeket, képviselőik tárgyalnak róla az üzleti szféra résztvevőivel is. Ha a civilek össze tudnak fogni a kormányzattal, akkor hathatós lehet a felszámolása a modernkori rabszolgaságnak. De persze ez nagyon sokrétű munka.

Néhány fontos adat még. A Sum All Alapítvány által készített felmérések alapján a rabszolgák száma jelenleg 27 millió, ami pár millióval több, mint ahányat a 19. század végi rabszolga-felszabadító rendeletek előtt tartottak számon. Csak Grönlandon és Izlandon nem jegyezték a rabszolgaság semmilyen formáját, a Föld bármely másik részén jelen van. A fejlődő országokban sokkalta elterjedtebb, hiszen jóval nagyobb a szegénységi index és a kiszolgáltatott emberek száma. Találhatunk azonban példát rá jóléti társadalmakban is. Köztük Los Angeles az amerikai rabszolga-gócpont, ahol mintegy 49.000 szexrabszolga van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!