Hétvége

2014.08.08. 17:25

Kántorképzés is lesz a megyeszékhelyen

A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán a 90-es években nagy népszerűséggel indultak azok a szakpárok, amikor az egyik tanárszak a Hittanár volt a másik pedig a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola saját szakjai.

Farkas Eszter

Bár később megszűnt ez a képzési forma a vasi megyeszékhelyen, most ismét van lehetőség arra, hogy valaki hittanár lehessen úgy, hogy mellette a NymE-SEK képzési kínálatából válasszon szakpárt magának. – A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, illetve a Savaria Egyetemi Központja és a Győri Hittudományi Főiskola együttműködési szerződése alapján lehetőség van arra, hogy a 2014/2015-ös tanévtől négy szakpárban hallgathassák a hittanár-nevelőtanárképzéseket. Az alapszakhoz felvehető még a magyar, történelem, földrajz és testnevelő tanári szak is, ráadásul a pótfelvételi eljárásban augusztus 12-én éjfélig jelentkezhetnek azon leendő diákok, akik kimaradtak a felvételi eljárásból – mondta el érdeklődésünkre Németh Norbert, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központ tanulmányi osztályának vezetője.

– Ezen felül indul a lelkipásztor-katekéta szak is, valamint a hittanár-nevelőtanár szakot is lehet osztatlan egyszakos képzésben végezni nálunk. Mivel ez esetben egy szakról beszélünk a pótfelvételi határideje augusztus 15-e éjfél. Minden képzésünk indul nappali és levelező tagozaton – fejtette ki Németh Norbert, aki hozzátette azt is: jelenleg két rendszerben tanítanak az iskolában, így ez a képzés azoknak a diákoknak is lehetőséget nyújt, akik a bolognai rendszerben tanultak és szeretnék megcsinálni a mesterképzést. Németh Norbert arról is beszámolt, hogy a 2015/2016-os tanévben egy új képzés is megvetheti lábát Szombathelyen.

– A Nyugat-magyarországi Egyetem, valamint a Győri Hittudományi Egyetem rektorainak jóváhagyásával már jelenleg akkreditálás alatt áll a klasszikus kántor-tanító képzés, amely a reményeink szerint a szombathelyi zenei tanszéken a 2015/2016-os tanévben elindulhat – tette hozzá a tanulmányi osztályvezető.

–A Katolikus Egyház részéről ugyanis rendkívül nagy az igény az ilyen szakemberekre, hiszen a kisebb településeken, falvakban egyre nagyobb szükség lenne az utánpótlásra – ecsetelte Németh Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!