változások

2020.01.04. 07:00

Kell a halmatrac és a horogszabadító

Januárban kismértékű változás lép életbe a horgászrendben, drágulnak a jegyek is.

Vas Népe

Sipos Károly halőr – csónakon közelít. A szabályok és az ellenőrzés a halállományt és a horgászokat védi

Fotó: VN/VasiVizeken

A január 1-jén életbe lépett horgászrend kismértékben módosult, a változások a szervezet honlapján, a vasivizeken.hu-n részletesen elérhetők, illetve minden horgász az új engedélyének mellékletét képezi a módosult horgászrend. Az egyik legfontosabb szabályváltozás, hogy mostantól az orrcsúcstól a faroktőig mért 60 centiméternél nagyobb pontyot megtartani folyóvizeken is tilos, mint ahogyan ez az előző évben az állóvizek esetében is így volt. Továbbá fontos változás, hogy a C&R (fogd meg és engedd el) tavakon egységesen: nagy méretű merítőszák, halmatrac (pontymatrac) és horogszabadító nélkül a horgászat nem kezdhető meg.

Sipos Károly halőr – csónakon közelít. A szabályok és az ellenőrzés a halállományt és a horgászokat védi
Fotó: VN/VasiVizeken

 

A ragadozó halak szaporodási idejének védelme érdekében szintén a C&R-tavakon január 1. – április 30. között általános ragadozó halas tilalom van. A Mohosz egységes szövetségi hozzájárulása jövőre is változatlan marad, de – hét év után – az állami horgászengedély 2200 forintos ára 3300 forintra emelkedik.

A halárak, a kötelező minimálbér-emelések hatása és a vízparti karbantartási költségek emelkedése jelentősen érinti a szövetség gazdálkodását, ezért a vasi vizekre érvényes területi jegyek ára különböző mértékben, de átlagosan tíz százalékkal emelkedik. Próbajelleggel új jegyfajtákat is bevezetnek, például a szövetség összes horgászvizére érvényes műcsalis C&R éves egybotos sporthorgászjegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!