egészséges és finom

2020.05.30. 11:30

Kemencei Ilona mondja el, hogyan készül a csodálatos fenyőrügyszirup!

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és nincs ez másképp a fenyőrügyszirup esetében sem. Bármelyik módszert választjuk, érdemes időt, energiát szánni az elkészítésére, kiváló egészségvédő és gyógyhatása miatt.

Nemes Judit

Kemencei Ilona rengeteg receptet átnézett, de amikor fenyőrügyszirupot készít, főleg a saját tapasztalataira támaszkodik

Fotó: Szendi Péter

Fenyőrengeteg otthona az Őrség: nemcsak luc, másfajta tűlevelűek is megtalálhatók itt. Zsenge, lédús hajtásuk orvosság: légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás kezelésében segíthet. Kemencei Ilona másfél évtizede készíti belőle családjának az illatos elixírt, a fenyőrügyszirupot.

– Egy kedves ismerősömnél jártam, a háziasszony rétegezte ötliteres üvegébe a fenyőrügyet, a cukrot és citromot – náluk láttam ilyet először. Bár azt hiszem, hogy náluk szörp lett belőle, de a fantáziámat megragadta, és én magam is kipróbáltam – mondta el Ilona, akinek már évtizedek óta otthona az őrségi település, Nagyrákos. – Amikor ide, a mostani házunkba kerültünk a családommal, mindenhova fenyőfákat ültettünk, növekedésüknek ideális feltételeket biztosít ez a környék – tette hozzá. Receptek sorát böngészte az interneten, és közben saját tapasztalatára is hagyatkozott, míg kialakította a saját fenyőrügyszirupjának végleges elkészítési módszerét.

Kemencei Ilona rengeteg receptet átnézett, de amikor fenyőrügyszirupot készít, főleg a saját tapasztalataira támaszkodik
Fotó: Szendi Péter

– Az interneten sok-sok recept létezik fenyőrügyszirup címszó alatt, amelyekben a hőkezeléstől kezdve több ötlet van, de én ezekben nem hiszek. A fenyőrügy egyik fő erőssége a C-vitamin, az pedig magasabb hőmérsékleten, még 100 fok alatt elköszön az ételekből. Tehát ha hőkezelést alkalmazunk, lehet, hogy az ásványianyag-tartalma megmarad, de a vitamintartalmából

veszít.

Ilona a természetre hagyja a munkát: a napfény érleli meg, „készíti el” a sűrű folyadékot. – Nem kevergetem, hanem rétegezem az összegyűjtött fenyőrügyet a megszokott ötliteres üvegemben. Ebbe kerül 1 kg rügy, 1 kg cukor, néhány citrom hosszan áztatva felhasználás előtt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsam róla. Majd felszeletelem a gyümölcsöt, egymásra rétegelve helyezem el az összetevőket és a napra viszem – árulta el a készítés módját. Hozzátette: sokan aggódnak amiatt, hogy kint, a napon megbarnul a hajtás, és ránézésre nem lesz olyan élénk és szép, mint amilyen előtte volt. Ettől azonban nem kell tartani, a természetes érési folyamat része.

A szirup nem csak finom és egészséges: a nagy üvegekben napfürdőző elixír szemet gyönyörködtető is
Fotó: Szendi Péter

– Amikor a majdnem tele üveg tartalma elkezd összeesni, bebarnulni, már nagyjából elkészült a szirup, amely fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat, nyugtatja az idegeket, védi az ízületeket, és a vitaminokkal is ellátja a szervezetet. C-vitamin-tartalmát egyébként 6-8-szorosára teszik a citroménak vagy a narancsénak. Mindenkinek érdemes fogyasztania, iszogatnia, például ősszel-télen kedvezően hat a szervezetre a megfázásos betegségek megelőzésében.

A szirup érleléséhez – a napfény mennyiségétől függően – 3-6 nap szükséges.

– Amikor megérett, le kell szűrni a folyadékot a fenyőről. Nekem az vált be a legjobban, ha salátacentrifugával végzem, de kézzel is ki lehet nyomkodni a levet belőle – viszont az nem annyira alapos. A leszűrt szirupot üvegekbe teszem és lezárom. Nem adok hozzá semmilyen tartósítószert és nem is főzöm fel. A tartósítást elvégezte a cukor – ezzel a réteggel zártam le az üveget, mielőtt kitettem a napra. Az általam készítettek közül még nem romlott meg egy sem; a tavalyiból maradt egy kevés, az sem veszített a minőségéből.

Kemencei Ilona szerint ha jól csináljuk, egy ötliteres üvegben érlelt mennyiségből 8 deciliter szirup lesz, azonban előfordulhat, hogy mindössze 1,5 decinyit nyerünk. Ez attól függ, hogy elég türelmesek voltunk-e: apró, lédús hajtásokat gyűjtöttük-e össze, vagy megelégedtünk a nagyobb, már kicsit szárazabb darabokkal. – Amikor nekiállok, körülbelül három kilogrammnyi mennyiséget 2 és fél óra alatt gyűjtök össze – mondta, hozzátéve: mértékkel és körültekintően gyűjtsük a rügyeket a készítéshez. – Onnan gyűjtöm a hajtásokat, ahol nem akarom, hogy szélesedjenek, inkább az alsó ágakról. Az ember együtt él a természettel, ne szedjük le felelőtlenül, csak a mennyiségre törekedve a rügyeket.

Megtudtuk azt is: általában lucfenyőből készítik, ám szinte minden tűlevelű jó alapja lehet a rügyszirupnak, kivéve a tiszafát. Ilona családja szívesen fogyasztja az elixírt: étkezés előtt egy-egy kanálnyival őrzik egészségüket, természetesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!