hétvége

2019.10.12. 07:00

Könyv a születésnapra – Bemutató a Szent Kvirin Szalézi templomban

Tavaly ünnepelték a Szent Kvirin Szalézi templom fennállásának 80. évfordulóját, az alkalomból az épület történetét feldolgozó kötetet állítottak össze, amelynek bemutatóját szerdán tartották.

Nemes Judit

Ágh Ernő, a szalézi egyházközség világi elnöke méltatta a kiadványt Fotó: Horváth Balázs

Ünneplő városvezetők és hívek gyűltek össze szerda este a szombathelyi Szent Kvirin templomban, hogy meghallgassák az épület történetéről szóló gondolatokat, amelyet kötetbe foglalva jelentetett meg a Szülőföld Könyvkiadó, együttműködve a Szent Kvirin Plébánia egyházközségével. A bemutatón köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, aki hangsúlyozta: – A könyv, ha egy templom történetéről szól, különösen érdekes és szép. Ha a könyv Szombathely második legnagyobb templomáról szól, akkor számunkra különösen érdekes és szép. Ha a könyv arról a templomról szól, amit a 20. század negyedik évtizedében építettek, akkor büszkék lehetünk rá, mert nagyjából a közvetlen őseink vettek részt az építésében – emelte ki.

Ágh Péter országgyűlési képviselő kiemelte: mindenkinek, akinek fontos a templom, ünnep, hogy Lendvai Rezső és P. Csány Péter rendházigazgató révén elkészült a kötet, amely bemutatja a múltat és ösztönzést ad a jövőre.

Ágh Ernő, a szalézi egyházközség világi elnöke beszédében hangsúlyozta: mintegy másfél évvel ezelőtt született a döntés, hogy elkészítik a kiadványt. Az egyházközségnek sikerült összegyűjtenie a pénzt, amelyhez Ágh Ernő és Sátory Károly képviselői, dr. Puskás Tivadar polgármesteri keretéből járult hozzá.

Ágh Ernő, a szalézi egyházközség világi elnöke méltatta a kiadványt Fotó: Horváth Balázs

Csány Péter rendházigazgató elmondta, a kötet nemcsak komoly forrástörténeti feldolgozást tartalmaz, hanem anekdotagyűjtemény is került bele. A rendházigazgató felidézte, hogy Ádám László igazgató és Koller József plébános hónapokkal a rendház hivatalos megalapítása előtt érkezett Szombathelyre. Az atya szinte azonnal megkapta Mikes János püspöktől a templomépítés feladatát, a felkérésnek lelkesedéssel tett eleget. Beszélt arról is, hogyan került egy díszes zsebóra a templom építésébe adományképpen Ádám igazgató révén. Emlékeztetett az 1950 és 1989 közötti időszakra: amely lelkiséget a szaléziak elköltözésük után itt hagytak, nagyrészt visszakapták, és kifejezte örömét a közben elkészült alkotások miatt. Kiemelte azt is, hogy az „itt nem létük” idején is biztosított volt a folyamatosság a templom létében. A visszajövetelük utáni időszakból Havasi József atya, idén elhunyt legendás tartományfőnök nevét emelte ki, akinek társaival együtt emléket állítanak a kötettel. A templomról és a szaléziak intézményeiről számos korabeli tudósítás jelent meg. A könyv rengeteg forrásanyagot használt fel – ennek, valamint az intézmény házi krónikájának feldolgozásában jelentős szerepet játszott Lendvai Rezső.

 

 

Szó esett Don Bosco szellemiségének a városra gyakorolt hatásáról, a kötettel összefüggésben pedig annak tematikájáról: szól a szalézi lelkiségről, módszerről, a templomról; a küzdelmekről és a sikerekről. A kiadvány létrejöttét alapos levéltári és könyvtári munka előzte meg, amelyhez sok segítséget kaptak. Képanyagát Budai István készítette, aki művészi igénnyel megalkotott, élményszerű fotókkal vezeti az olvasót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!